Valenta (SSČR): Garnitura chce diktovat, jak máme žít!

23.01.2015 12:18

Ivo Valenta pracoval celý život o víkendech i svátcích. Teď kritizuje vládu, že chce zakázat lidem nakupovat během některých státních svátků.

Valenta (SSČR): Garnitura chce diktovat, jak máme žít!
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Vláda se shodla, že koaliční poslanci a senátoři v Parlamentu podpoří návrh zákona o omezení prodejní doby v obchodech o vybraných státních svátcích. Podle nezávislého senátora Ivo Valenty nelze za tímto návrhem vidět nic jiného, než jen další snahu současné levicové vládní garnitury o to diktovat obchodníkům i veřejnosti, jak žít.

„Ne, netvrdím, že ideální způsob trávení svátků či nedělí je exkurze do obchodního centra. Ale nechť si každý o svém volném čase rozhodne sám. Stát do toho nemá co mluvit. Návrh zákona považuji za špatný i v tom ohledu, že stanovuje minimální hranici pro obchody, které by měly být v dané dny zavřené, na 200 m2. To je dle mého názoru nehorázný zásah do tržního prostředí. I proto tento návrh zákona nepodpořím,“ uvedl Ivo Valenta.

Návrh této nové regulace vyvolává u veřejnosti rozporuplné reakce. Jedni se bojí dalšího diktování státu do života každého člověka, jiní zase návrhu tleskají, protože se zastávají zaměstnanců, které zaměstnavatelé nutili do práce o svátcích.

„Podstatou část svého života jsem pracoval o sobotách, nedělích i svátcích a byla to moje volba,“ uvedl Valenta s tím, že před revolucí pracoval v českých a slovenských hotelech a restauracích. „Také když jsem začal podnikat, běžně jsem pracoval o víkendech. Proto si myslím, že by to opravdu měla být volba podnikatele a zaměstnance, zdali chce nebo nechce být součástí takového pracovního rytmu a neměl by to být stát, který to bude těmto lidem diktovat,“ je přesvědčen senátor, který se dlouhodobě kritizuje na svých facebookových stránkách posilování role států na úkor svobody občanů.

„Bez otevřených restaurací, bez pohotovosti policie či hasičů, bez benzinek, apod., se přece neobejdeme a také tam musí pracovat lidé. A nemyslím si, že zde v těchto provozech pracují z donucení,“ argumentoval v diskusi se zaměstnanci supermarketů senátor Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivo Valenta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…