Valenta (SsČR): Vrací se předlistopadové Národní výbory?

21.01.2015 11:40

Poslanecká sněmovna včera večer přehlasovala všechny novely, které jí ze své poslední schůze vrátil Senát.

Valenta (SsČR): Vrací se předlistopadové Národní výbory?
Foto: Archiv Ivo Valenty
Popisek: Ivo Valenta.

Senátor Ivo Valenta: "Z podstaty věci nemám nic proti tomu, aby nakládání s veřejnými prostředky bylo pod přísnou veřejnou kontrolou. Ale zveřejňování tisíců smluv není podle mne tou správnou cestou."

Poslanecká sněmovna včera večer přehlasovala všechny novely, které jí ze své poslední schůze vrátil Senát. Mimo jiné tak poslanci definitivně prosadili povinnost obcí, měst, mikroregionů i krajů zveřejňovat smlouvy o poskytnutí dotací na elektronických vývěskách po dobu 3 let od jejich uzavření.  Proti tomuto zákonu jsme se s dalšími kolegy senátory hlasitě postavili a apelovali jsme na poslance, aby se pod falešným pláštěm boje proti podvodníkům neuchylovali k další byrokratizaci místní samosprávy a přenášení dalších administrativních povinností i na ty nejmenší obce.

Z podstaty věci nemám nic proti tomu, aby nakládání s veřejnými prostředky bylo pod přísnou veřejnou kontrolou. Ale zveřejňování tisíců smluv není podle mne tou správnou cestou. Naopak jsem přesvědčen o tom, že jde pouze o další nesmyslnou buzeraci místní a krajské samosprávy ze strany státu. Nemohu se zbavit dojmu, že se stát v poslední době snaží mermomocí urvat co nejvíce pravomocí a svázat ruce nejen aktivním lidem a podnikatelům, ale teď i obcím a krajům. Posloužit k tomu mají stále nové a nové požadavky, které jsou prosazovány na módní vlně „boje proti podvodům“.

Také vám tento stav začíná připomínat éru národních výborů, kdy samospráva de facto neexistovala a o všem se rozhodovalo na ústředí strany a prostřednictvím komunistických tajemníků? Opravdu si touto plíživou totalizací chceme nechat postupně vzít svobodu rozhodovat o veřejných věcech nikoliv v Praze či Bruselu, nikoliv na ústředí „nějaké strany“, ale co nejblíže občanům? Copak chceme další státní tajemníky, kteří vytěsní roli volených místních zastupitelů a proč ne třeba i přímo volených starostů, kteří nejlépe znají situaci a poměry v dané konkrétní obci a „svým“ občanům často vidí obrazně řečeno až do talíře?

Vládní poslanci si musí přiznat ještě jednu věc. V tomto ohledu jsou navíc nesmírně pokrytečtí! Včera prosadili povinnost municipality zveřejňovat dotační smlouvy. Sami však již dlouhé měsíce vedou nekonečnou debatu o tom, jestli budou mít obdobnou povinnost i státní orgány, které na rozdíl od obcí, jež účelově a ryze cíleně podporují tam místní fotbalisty, tam hasičský ples či činnost místních zájmových kroužků, rozhodují o miliardových zakázkách.

Navíc se obávám, že přijetí tohoto zákona způsobí vážná vrásky na čele také mnoha neziskovým organizacím. Jak mne před časem informoval např. starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha, v případě slovácké metropole hrozí, že se téměř na tři čtvrtě roku zastaví financování místních spolků, které budou muset s přijetím dotace počkat až do chvíle, než se radnice vypořádá se všemi novými „zveřejňovacími“ povinnostmi. Více o problému zde: http://www.ivalenta.cz/blog/25

A ještě jedna věc mně děsí. Schválená novela zákona se bude vztahovat na nově uzavírané smlouvy. Ovšem v úterní rozpravě v Poslanecké sněmovně zaznělo, že ministerstvo financí už teď připravuje další novelu, která uloží obcím povinnost zveřejnit všechny smlouvy 10 let dozadu! Dámy a pánové asi zapomněli, že retroaktivita je něco, čím bychom právní řád České republiky tedy zaplevelovat rozhodně neměli!

Ivo Valenta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivo Valenta

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…