Válková (ANO): Budu hlasovat pro senátní návrh, Den Karla IV. a Elišky Přemyslovny

19.04.2016 17:40

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19.4.

Válková (ANO): Budu hlasovat pro senátní návrh, Den Karla IV. a Elišky Přemyslovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Děkuji, pane předsedající. Milé kolegyně, milí kolegové. Já jenom jsem se chtěla vyjádřit k té demagogické poznámce mého předřečníka, pana kolegy Kalouska, vaším prostřednictvím, pane předsedající, který tady v podstatě ten respekt, deklarovaný vůči studentům, kteří položili své životy v roce 1939, obsahem svého sdělení popřel. Já chci opravdu upozornit a ujistit, vaším prostřednictvím, že se na mě obraceli zejména studenti, Vysokoškolská rada studentů, respektive Studentská rada vysokých škol, Parlament dětí a mládeže a další orgány a organizace sdružující mládež, a ti na rozdíl od něj, od pana kolegy Kalouska, vaším prostřednictvím, pane předsedající, nezapomněli na rok 1939 a nevadí jim tolik to, co se - jak jste tady upozornil - stalo s Mezinárodním dnem studenstva po roce 1948. Protože oni znají dobře ty historické kořeny, což mě velice potěšilo. A setkávám se s tím i při výuce na vysoké škole, kde mě na to často upozorňují.
A ještě dovolte poznámku k Elišce Přemyslovně. Já už jsem to tady jednou také emotivně říkala, tak já se teď pokusím být jen velmi stručná. Myslím si, že bychom si měli uvědomit, že je to žena, která - možná, že se jí všechno nepovedlo - se celým svým životem snažila právě o českou státnost, o to, aby tehdejší historické země české se rozvinuly a aby to, co nyní nazýváme Českou republikou a to, co zahrnuje alespoň částečně území Čech, Moravy a Slezska, rozkvétalo, dovolíte-li mi tento výraz. A přinejmenším proto si myslím, že jako zatím jediná žena by měla místo, jako označení dne 14. května vedle - nebo po boku svého syna mít. A nějaké takové ty historické analýzy, do jaké míry, kdo ji obdivoval nebo neobdivoval, to už si troufnu spíš quasi historickými analýzami, protože na skutečně objektivní fakta těžko přijdeme, a operovat s tím v Poslanecké sněmovně jako s argumentem, proč by ten název měl být změněný, mi připadá přinejmenším nedůstojné poslaneckého vystoupení. Takže samozřejmě velmi ráda budu hlasovat pro senátní návrh. To znamená, Den Karla IV. a Elišky Přemyslovny. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…