Válková (ANO): Nečesanému na svobodu pomohlo právo, ne konexe!

10.06.2015 7:37

Úterní MF Dnes vyšla s „otvírákem“ nazvaným „Nečesanému na svobodu pomohly politické konexe“. Musím konstatovat, že tak manipulativní a novinářsky neseriózní článek jsem již dlouho nečetla. Nečesanému na svobodu nepomohly konexe, pomohl mu rozsudek Nejvyššího soudu, který konstatoval fatální chyby práce hradecké policie, státního zástupce a nakonec i soudů.

Válková (ANO): Nečesanému na svobodu pomohlo právo, ne konexe!
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

V médiích proběhla dokonce informace, že se jedná v posledních desítkách let o prvního člověka odsouzeného za vraždu, u kterého Nejvyšší soud rozsudek zrušil a propustil ho na svobodu. Logické by bylo tedy spíše jásat, že z hlediska presumpce neviny bylo spravedlnosti učiněno za dost a pravděpodobně nevinný člověk byl propuštěn z vězení.

Pan redaktor však v článku naznačuje, že by snad bylo lepší, aby ve vězení zůstal, protože si poslankyně ANO Jana Pastuchová dovolila informovat ministryni o kauze, kde podle jejího přesvědčení selhala justice.

Co je na tom špatného, že shodou okolností právě poslankyně Pastuchová zná otce odsouzeného a že právě on jí vyprávěl o zásadních pochybeních policie, státního zastupitelství i soudů? Měla mu snad říct: „Pane doktore Nečesaný, nezlobte se, já se v zájmu spravedlnosti nijak angažovat nebudu, co kdyby pak náhodou ministryně podala stížnost pro porušení zákona, Nejvyšší soud jí vyhověl a nějaký zákeřný novinář napsal, že mu pomohly na svobodu politické konexe? Copak si to můžu dovolit?“

Takové uvažování by přece bylo nesmyslné a absurdní. Poslanec má nejen právo, ale i povinnost řešit problémy, se kterými se na něj voliči obracejí. Pokud daný problém považuje za zásadní, měl by na něj upozornit toho, v jehož kompetenci je věc řešit, a to bez ohledu na to, zda voliče osobně zná či nikoli.

Článek je účelový a manipulativní nejen svým titulkem a vyzněním, ale obsahuje i zavádějící a nepravdivé údaje. Jde například o tvrzení, že z tisíce podobných „stížností“ pro porušení zákona, které se ročně sejdou na ministerstvu, se jen zhruba padesát se stihne vyřídit.

Není to pravda a panu redaktorovi jsem se to snažila (zřejmě marně) vysvětlit. Na ministerstvo nedocházejí stížnosti, ale podněty k podání stížností pro porušení zákona. Je pak na ministrovi spravedlnosti a jeho odborném aparátu, aby po pečlivém prostudování veškerých spisů vyhodnotil důvodnost podaného podnětu. Takto jsou vyřízeny podněty všechny, nikoli jen padesát, jak autor uvádí. Číslo padesát se vztahuje k počtu podnětů, které jsem jako ministryně spravedlnosti vyhodnotila jako důvodné a skutečně pak stížnost pro porušení zákona podala (bylo jich, tuším, 59).

Případ Nečesaný je mediálně sledovaný, úspěšnost mnou podaných stížností byla ale i v jiných případech vysoká. O nich se však v minulosti bohužel nepsalo. Stejně tak se nepsalo o tom, kdo mě na ty případy upozornil, protože je to úplně irelevantní. O vině či nevině obžalovaného ve finále tak jako tak rozhoduje soud, nikoli ministryně ani poslankyně.

Helena Válková, poslankyně za ANO, bývalá ministryně spravedlnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.