Válková (ANO): Právnická osoba nemůže vykonávat trest, ale když bude zrušena...

10.02.2016 19:30

Projev na 39. schůzi poslanecké sněmovny 10. února 2016:

Válková (ANO): Právnická osoba nemůže vykonávat trest, ale když bude zrušena...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková

Jsem ráda, že můžu na tomto místě ještě jednou se vyjádřit k návrhu novely zákona o trestní odpovědnosti právnických osob. Ta totiž vznikala ještě v době, kdy jsem působila v pozici ministryně spravedlnosti. Tenkrát vyvolala - jak může můj nástupce, pan ministr spravedlnosti Pelikán potvrdit - dost velký poprask potud, že se vlastně ten negativní výčet obrátil v pozitivní v tom smyslu, že právnická osoba odpovídá za veškeré trestné činy, kterých se může dopustit fyzická osoba, s výjimkou těch, které jsou výslovně uvedeny.

Je pochopitelné, že jsme počítali s tím, že dojde k velké debatě a byli jsme i připraveni na to, že bude resort spravedlnosti vycházet vstříc oprávněným námitkám, že by došlo k velké a částečně i s ohledem na kvalitu činnosti některých orgánů činných v trestním řízení v konkrétních kauzách možná příliš přísné kriminalizaci jednání, která se pohybují na hraně. Ta společenská škodlivost podle § 12 odst. 2 trestního zákoníku vyžaduje určité velmi kvalifikované posouzení, které ne vždycky se podaří tímto způsobem vyhodnotit.

Takže po jednáních, která probíhala, došlo ke kompromisu, kdy zde existuje pozměňovací návrh, o kterém hovořila zpravodajka. Pan ministr na něj samozřejmě také upozornil. Já ještě jednou - právě z pozice někoho, kdo nese spoluodpovědnost za tuto novelu - chci potvrdit, že pokud přijmeme tuto novelu s pozměňovacím návrhem, tak se nemusíme obávat přílišné kriminalizace právnických osob, protože pokud ony prokážou, že vynaložily veškeré úsilí, které po nich spravedlivě lze požadovat, k tomu, aby odvrátily to jednání, za které by jinak se jim mohla přičíst trestní odpovědnost, tak odpovědné trestně nebudou.

Je pochopitelné, že na případné námitky zde již mohu odpovědět. Pochopitelně to bude vyžadovat, aby orgány činné v trestním řízení byly dostatečně obeznámeny, proškoleny, aby bylo jasné, že záměrem zákonodárce je nikoliv kriminalizace těch, kteří svým jednáním se nepohybují za hranou trestního zákona, ale důsledný postih všech jednání, která právě vytvořila tu atmosféru, která v současné době v české společnosti stále bohužel ještě převládá, že některé právnické osoby se beztrestně dopouštějí v oblasti zejména hospodářské trestné činnosti zvlášť závažných zločinů, za které fyzické osoby by již dávno byly odstíhány, odsouzeny a vykonávaly by nepodmíněné tresty. Ty samozřejmě právnická osoba vykonávat nikdy nemůže, ale tím, že je zrušena, tak je to v podstatě pro ni také takový trest smrti, čímž nechci říci, že by to mělo vždycky končit tímto nejzazším sankčním opatřením.

Jenom pro vaše uklidnění jsem chtěla upozornit, že tím, že byl ten pozměňovací návrh ústavně právním výborem projednán, precizován, dali jsme si i v debatě dostatek prostoru pro to, abychom si vyjasnili některé pojmy a abychom to znění, které teď máte, předložili v pokud možno nejlepší podobě, tak si myslím, že můžeme zvednout s klidným svědomím pro tuto novelu s tím pozměňovacím návrhem ruku.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…