Válová (MSD): Chceme, aby hlas mladých politiků byl více slyšet

16.05.2015 17:09

Mladí sociální demokraté představili společnou iniciativu mládežnických organizací politických stran

Válová (MSD): Chceme, aby hlas mladých politiků byl více slyšet
Foto: ČSSD
Popisek: Lucie Válová

Mladí sociální demokraté slaví 25 let své existence. U příležitosti tohoto jubilea uspořádali v pátek 15. května pod záštitou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka mezinárodní konferenci Význam mládežnických politických organizací pro občanskou společnost. Při této příležitosti vznikla platforma politických mládeží pro vzájemnou spolupráci.

Konferenci zahájil předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, který ocenil konstruktivní přístup zúčastněných mládeží. Konference se dále věnovala představení jednotlivých politických mládeží, kde předsedkyně a předsedové hovořili o fungování svých organizací. Dopolední blok konference byl završen podpisem Memoranda politických mládeží, kde se Mladí sociální demokraté, Mladí lidovci, Mladí křesťanští demokraté, Mladí zelení, TOP Tým a Mladí konzervativci vyslovili pro prohloubení vzájemné spolupráce. „Chceme posílit pozici politických mládežnických organizací. Chceme, aby hlas mladých politiků byl více slyšet. Chceme přispívat k řešení problémů mladých, i celé společnosti, spojuje nás společná odpovědnost za naši budoucnost, bez ohledu na politickou příslušnost,“ vysvětlila předsedkyně Mladých sociálních demokratů, Lucie Válová. „Tímto krokem motivujeme mladé lidi k větší angažovanosti a zájmu o vstup do politických mládežnických organizací.“

Patří politika do škol?

V odpoledním bloku hovořil ministr školství, mládeže a tělovýchovy, Marcel Chládek, který jednoznačně podpořil myšlenku zvýšení kvality občanské výchovy na českých školách.  „Politika do škol určitě patří,“ shodli se Michal Řezáč, předseda Asociace učitelů občanské výchovy a společenských věd a Petr Just, politolog z Metropolitní univerzity Praha. Ten ale zároveň dodal, že přítomnost politiků na školách nesmí přerůst v agitaci.

Závěrečný panel patřil zahraničním hostům. Nově zvolená předsedkyně Young European Socialists, Laura Slimani akcentovala užší spolupráci mládežnických organizací napříč státy. Všichni zahraniční panelisté se shodli na tom, že vzájemná spolupráce má smysl. V době, kdy velkou část naší legislativy ovlivňuje Evropská unie a globální iniciativy, vyvstávají zásadní problémy, jako např. nezaměstnanost mladých, či TTIP, je více než kdy jindy nutné spolupracovat a zaměřit se na obhajobu společných zájmů.

„Mladí sociální demokraté věří, že vzájemná spolupráce politických mládeží bude pokračovat a že signatáři Memoranda budou vyvíjet úsilí k posílení demokratické spolupráce, s vědomím společné odpovědnosti za naši budoucnost,“ uzavřela Lucie Válová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.