Váňa (ČSSD): Pravice oddalováním investic do obnovy policejní techniky způsobila obrovský problém

01.08.2014 7:24

S kolegy z Výboru pro bezpečnost jsem minulý týden jednal s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a jeho náměstky.

Váňa (ČSSD): Pravice oddalováním investic do obnovy policejní techniky způsobila obrovský problém
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Vedení Policie ČR nám přiblížilo své strategické záměry, základním cílem je stabilizace sboru, zefektivnění prevence kriminality a posílení policistů do obchůzkové služby. Mám radost z toho, že tyto cíle jsou zcela ve stejném duchu, který prosazuje ministr vnitra Milan Chovanec. Prvotním cílem je řešení problémů, které trápí každého občana, zejména v oblasti zajištění veřejného pořádku. I v této oblasti tak naplňujeme náš program, který jsme předložili před loňskými parlamentními volbami. Pocit bezpečí je právo každého občana a je povinností státu bezpečnost zajistit na co nejvyšší úrovni.

V průběhu schůzky s vedením Policie ČR zazněl závažný fakt: minulé pravicové vlády zcela zaškrtily finanční zdroje do obnovy policejní techniky a vybavení. Nepochopitelný a nezodpovědný krok špatných hospodářů. Důsledek? V nejbližší době například skončí životnost polovině policejních vozů. Modernizace a náhrada postupně vyřazované techniky je nezbytná. Vnitřní dluh policie je v současné době přibližně kolem tří miliard korun, z toho chybějící zdroje na modernizaci techniky a vybavení činí dvě třetiny, zbývající část sebrala pravicová vláda na platech policistů.

Výbor pro bezpečnost svým usnesením požádal vládu, aby při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2015 zajistila navýšení prostředků na služební příjmy příslušníků bezpečnostních sborů nejméně na úroveň roku 2010. Podotýkám, že jde jen o pomalý návrat k předchozímu stavu, do doby, než nastaly devastační restriktivní kroky tehdejšího ministra financí Kalouska.

Usnesení Výboru pro bezpečnost podpořili jednomyslně všichni přítomní poslanci napříč politickým spektrem. Věřím, že tyto oprávněné požadavky najdou při přípravě státního rozpočtu na příští rok podporu celé koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…