Váňa a Chvojka (ČSSD): Rána mimo terč. Návrh evropské zbraňové směrnice vůbec nemíří proti terorismu

27.11.2015 14:17

Evropská komise připravuje novelizaci legislativy týkající se kontroly nabývání a držení zbraní. V reakci na pařížské teroristické útoky má dojít k zpřísnění obecného režimu nakládání se zbraněmi. „Ochranou občanů evropských zemí proti hrozbě teroristů určitě není celoplošné omezení legálního držení zbraní,“ předeslal Roman Váňa, předseda sněmovního Výboru pro bezpečnost.

Váňa a Chvojka (ČSSD): Rána mimo terč. Návrh evropské zbraňové směrnice vůbec nemíří proti terorismu
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Směrnice navrhuje úplný zákaz některých poloautomatických zbraní, požaduje rozšíření zbrojních licencí na všechny podnikatele nakládající s komponenty zbraní, tedy třeba i na truhlárny vyrábějící pažby. Dále se požaduje registrace všech zbraní historických, poplašných a všech replik. Definice napodobenin je však neohraničená. „Ve stávající podobě budou za repliky považovány i všechny dekorační předměty a hračky. Podmínka registrací historických zbraní je nesmyslná a v podstatě nevymahatelná. Znamenala by jen bezdůvodnou kriminalizaci skupiny sběratelů, fandů takových akcí, jako je třeba rekonstrukce bitvy u Slavkova. Zároveň by takové akce prostě skončily,“ poznamenal Roman Váňa.

Podle Jana Chvojky, člena Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny, návrh sice obsahuje některé užitečné body (požadavek na ověřování zdravotní způsobilosti u držitelů zbrojních průkazů a upřesnění některých pojmů), valnou většinu z nich již česká legislativa zahrnuje v zákonu o zbraních a střelivu a v souvisejících vyhláškách. „Naše právní úprava v této oblasti je striktní, přitom vyvážená. Při splnění přísných, ale přijatelných požadavků může zákona dbalý občan vlastnit, držet a nosit zbraň. Požadavek na registraci zbraňových napodobenin a dalších nefunkčních typů nezvýší bezpečnost, ale pouze enormně zatíží státní administrativu,“ vysvětlil Jan Chvojka.

Směrnicí má být naprosto a bez výjimky vyloučeno, aby poloautomatické zbraně držely soukromé subjekty. „Kromě orgánů veřejné moci nesmí s nimi nikdo zacházet. Znamená to faktickou nutnost takové zbraně pro armádu a policii dovážet ze států mimo Evropskou unii. Jedná se o iracionální opatření,“ uvedl Roman Váňa.

V návrhu revidované směrnice je navržen termín povinnosti její aplikace členskými státy na tři měsíce od publikace schváleného textu v oficiálním věstníku Evropské unie. „To je procesně a legislativně-technicky naprosto neproveditelné. Jen pro přípravu změny zákona o zbraních a jeho prováděcích předpisů je potřeba doba v řádech měsíců, navíc jen proces notifikace trvá tři měsíce,“ řekl Jan Chvojka.

„Také odborná střelecká veřejnost, dnes jsme jednali se zástupci sdružení na ochranu práv majitelů zbraní, má k tomuto návrhu směrnice ostré výhrady. Je potřeba podotknout, že omezování možnosti legálně držet zbraň je, tematicky řečeno, 'rána mimo terč.' Naše střelecká veřejnost je dnes bohužel základem naší brannosti. A všichni víme, že teroristé využívají nelegální, nikoli legálně držené zbraně. Toto jim neublíží, ale pomůže. Pozornost by se měla věnovat především boji proti nelegálním zbraním,“ uzavřel Roman Váňa.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.