Vaněk (ODS): Geneticky modifikovaný kandidát do EP a předběžná opatrnost

30.04.2014 7:24

Jako vědecký pracovník zabývající se rostlinami a ochranou životního prostředí jsem měl pocit, že pokud jde o problematiku GMO už jsem „zažil“ téměř vše a že ČR je takový ostrůvek zdravého rozumu.

Vaněk (ODS): Geneticky modifikovaný kandidát do EP a předběžná opatrnost
Foto: Archiv ODS
Popisek: Tomáš Vaněk

Z tohoto omylu mne ovšem vyvedl kandidát do EP za Věci veřejné, R. John.  Je nejspíš zbytečné popisovat všechny polopravdy či  nepravdy jím uváděné, plynoucí buď z jeho naprosté neznalosti a nebo naopak z představy, že neznalí jsou posluchači a čtenáři.

Nicméně pokud by věděl, co je to gen a z čeho se skládá olej, nemohl by tvrdit báchorky o „geneticky modifikovaném oleji“.  A pokud by věděl, že práce o údajné škodlivosti GM kukuřice na játra a slezinu (pro jistotu pomlčel že u potkanů) byla odmítnuta širokou vědeckou veřejností  a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin  jako naprosto neprůkazná a že práce s takovými chybami v metodice by se nedala obhájit na žádné VŠ, neuváděl by ji jako důkaz.

Pro jednoduchost, práce byla na úrovni starého vtipu „pokud utrhneme bleše poslední nohu, přestane slyšet povel „skoč“ a neskočí“.

Pokud bych vzal tvrzení R. Johna za pravdivá,  je velice pravděpodobné, že geneticky modifikován je i on sám – používáním geneticky modifikovaného oleje a konzumací produktů ze zvířat, která jsou geneticky modifikována konzumací GM krmiv. A to ještě neuvádím „horizontální přenos“ genů a skutečnost, že původní genom nemá již téměř žádná hospodářská plodina.

A přesně podle jeho vlastního tvrzení bych pak doporučil, aby byl po dobu deseti let podroben, v rámci předběžné opatrnosti, zkoumání, zda „neškodí zdraví“.

Ale takové to snad??? s jeho vzděláním a znalostmi nebude.  V tomto případě jde spíše o klasickou hru „se strachem“, doufající, že voliči  většinou nemají odpovídající znalosti v oboru přírodních věd  a dají  se zmást jeho „upřímnou snahou“ o jejich bezpečnost a slibem jejího hájení v EP.

A nepochybně jde i o snahu získat voliče zelených – strany, jejíž krátké působení na vládní úrovni způsobilo nárůst cen energií všem občanům a jejíž volitelnost proto není příliš vysoká.

Jen bych podotknul, že pokud by tato strategie měla být účinná, je jen dalším důkazem klesající, či spíše již upadající vzdělanosti občanů v oblasti přírodních věd.

Proto bych se velice přimlouval za to, aby Ministerstvo školství více podpořilo přírodovědné a technické obory,  a snad by nebylo od věci zavést speciální kurzy pro politiky.

Jejich neznalost přírodních zákonů nás už přišla draho,  nejen v případě podpory obnovitelných zdrojů.  A pokud jde o GM plodiny, může to dopadnout ještě hůř.  Budeme totiž potřebovat plodiny více odolné proti suchu a novým chorobám, a to rychle. A technologie genových manipulací je jedinou cestou jak je v reálném čase získat.

Takže tvrzení, že Evropa GM plodiny (jejichž použití v celém světě stále roste) nepotřebuje, je jen dalším důkazem o znalostech kandidáta do EP za VV.  Chce tam napomoci tomu, aby konkurenceschopnost EU a životní úroveň jejích občanů dále klesala. Takže pokud přímo „neškodí zdraví“,  našim peněženkám by škodil určitě. Předběžná opatrnost je tedy na místě....

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Po vzoru první slavnostní jízdy v roce 1974 vyrazí z Kačerova historická souprava

18:09 Hřib (Piráti): Po vzoru první slavnostní jízdy v roce 1974 vyrazí z Kačerova historická souprava

Ve čtvrtek 9. května 2024 tomu bude přesně 50 let, kdy slavnostně vyjela první vlaková souprava praž…