Vaněk (ODS): Jak jsem se stal „nežádoucí“ osobou... A nejen já

12.09.2016 7:35

S jistou nervozitou a zájmem jsem očekával zavedení parkovacích zón a v duchu si říkal „snad mají rozum“. Bohužel, již při první návštěvě lékaře jsem dostal jasnou odpověď – nemají.

Vaněk (ODS): Jak jsem se stal „nežádoucí“ osobou... A nejen já
Foto: Archiv ODS
Popisek: Tomáš Vaněk

Na Praze 6 pracuji již celkem neuvěřitelných 40 let  a  vždy jsem ji pokládal svým způsobem za součást „svého já“.  Tento pocit ještě zesílil, když jsem se přestěhoval na Prahu západ a  stal se krajským zastupitelem.

Pro celou řadu občanů byla a je Praha 6 nedílnou součástí jejich života, kam jezdí za prací, zábavou, na nákupy a v neposlední řadě za lékařskou péčí, protože není celkem logicky možné mít lékaře specialisty v každém malém sídle.

Toto uspořádání nepochybně mělo a má výhody i pro občany a podnikatele na Praze 6, protože občané Prahy západ jsou jak jejich zaměstnanci, tak i zákazníky.

Proto jsem s jistou nervozitou a zájmem očekával zavedení parkovacích zón a v duchu si říkal.. „snad mají rozum“.

Bohužel, již při první návštěvě lékaře jsem dostal jasnou odpověď – nemají.

S usilovností až úpornou je „cizákům“ bráněno zaparkovat před poliklinikami,  lékárnami, obchody, autoservisy a úřady... a to i tam, kde v podstatě není obytná zástavba.

Kam se „hrabe“ pověstných 30 Kč za návštěvu lékaře.  Na Praze 6 platí „cizák“ nejen za návštěvu lékaře, ale i za každou minutu v jeho čekárně. Zajímavé pojetí „bezplatného“ zdravotnctví.

Aby byl systém ještě důmyslnější,  i placené parkování není jenoduché...  parkovacích automatů je málo,  a (přestože to některé „činovníky“ jistě překvapí) „chytrý“ telefon nemá každý.  Ale možná, že si zastupitelé Prahy 6 předsevzali zvýšit odbyt vhodných telefonů, i když si netroufám je podezřívat z toho, že by „jeli na procenta“.

Takže parkovat v modré zóně každý nemůže, i kdyby chtěl, stejně tak jako si dost občanů nemůže dovolit platit 1 Kč za každou minutu čekání u lékaře  a vyzvednutí léku v lékárně.

Někdo jistě namítne, že ti „cizáci“ přece mohou v klidu přijet veřejnou dopravou.  Jistě, řada z nich ano.  Ale doporučuji Radě Prahy 6 pro pochopení situace vyrazit  do některé z poliklinik veřejnou dopravou třeba ze Svrkyně nebo z Číčovic.  A vzít si k tomu na záda batoh cihel, aby lépe pochopili, jak skvělé je to pro někoho, kdo není úplně zdráv nebo veze k lékaři malé dítě.

                                                                                                                   

K lékaři jistě nejezdí lidé každý den, ale za prací ano.  Díky skvělé parkovací koncepci Prahy 6 si mohou zcela „svobodně“ vybrat -  buď pojedou autem a zaplatí za den řekněme 300 Kč, pokud se vůbec vejdou do oranžové zóny.  Nebo pojedou veřejnou dopravou a stráví cestou 2 – 4 hodiny denně.  A nebo si spočítají, že zůstat doma na podpoře je výhodnější.

Jak to dopadne u „nízkopříjmových“ zaměstnanců, si každý jistě spočítá sám.

Tohle ovšem představitele Prahy 6 vůbec, ale vůbec nezajímá.  Ale mělo by je snad zajímat, že díky jejich rozhodnutí ubydou na Praze 6 jak zaměstnanci (včetně lékařů), tak i zákazníci.

I já jsem si přesunul řadu služeb do „přátelštější“ lokality a nebudu nakupovat tam, kde budu mít každý nákup o 30-60 Kč dražší.  S lékaři je to ovšem horší, i když je možné, že se časem sami změní místo své praxe..

Pokud tedy na situaci pohlédneme statisticky,  současný systém parkovaní dopadne především na „cizáky“ s nižšími příjmy, s většími požadavky na zdravotní péči  a na ty, kdo většinově nevlastní „chytrý“ telefon.  Prostě na starší občany. Velice etické opatření.

Je docela pravděpodobné, že v závislosti na poklesu zákazníků „zmizí“ z Prahy 6 i někteří podnikatelé a poskytovatelé služeb... a tamní občané budou muset jezdit jinam, kde budou platícími „cizáky“ zase oni.

Bohužel se mi nezdá, že by tyto důsledky a následky byli představitelé Prahy 6 schopni a ochotni pochopit (s některými z nich jsem o tom již v minulosti hovořil).

Takže nezbývá, než jim  to vysvětlit zcela prakticky. 

Proto na příštím zastupitelstvu Středočeského kraje navrhnu uvažovat o recipročním opatření -  ať „cizáci“ z Prahy platí zase za parkování „u nás“.  Že je to naschvál, na úrovni „třetí obecné“?  Možná, ale mohlo by to fungovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…