Vařeka: (ANO): Se zrušením Vojenského újezdu Brdy souhlasíme

19.11.2014 10:32

V Příbrami se uskutečnilo setkání starostů obcí správního obvodu obce s rozšířenou působností (ORP) Příbram, dotčených rušením Vojenského újezdu Brdy.

Vařeka: (ANO): Se zrušením Vojenského újezdu Brdy souhlasíme
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Cedule v brdském objektu Javor 51, kde byl skklad jaderných hlavic SSSR

V pátek 14. listopadu se ve velké zasedací síni Městského úřadu Příbram sešlo 14 ze 17 starostů obcí správního obvodu ORP Příbram, které jsou v přímém kontaktu s územím Vojenského újezdu Brdy (VÚB) a mohou být dotčeny jeho zrušením. Jednání se účastnil nově zvolený senátor za volební obvod Příbram Ing. Jiří Burian. Na setkání se dostavili také zástupci a odborníci z Ministerstva obrany (vedoucí poradců ministra obrany ČR pan Ing. Bohuslav Dvořák a specialistky Generálního štábu Armády ČR mjr. Magdalena Dvořáková a Bc. Arnoštka Jelínková) a Ministerstva životního prostředí (ředitelka odboru zvláštní územní ochrany přírody a krajiny (ZÚOPaK) RNDr. Alena Vopálková a pracovník odboru ZÚOPaK Michal Zelenka). Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) zastupoval poradce ředitele AOPK pan RNDr. František Pojer. Diskutovalo se o záměru zrušit VÚB a také o plánu vyhlásit Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Brdy a o budoucnosti tohoto území.

Schůzka se konala na pozvání a pod záštitou starosty města Příbrami pana Ing. Jindřicha Vařeky. Zúčastnila se jí také nová tisková mluvčí Pavlína Svobodová a JUDr. Pavel Čámský. Schůzku moderoval a diskuzi objektivně a nezaujatě řídil vedoucí Odboru životního prostředí MěÚ Příbram pan Ing. Petr Walenka.

Zástupci Ministerstva obrany (MO) připomněli základní důvody, proč se vojenský újezd ruší a jak jsou navrhovaným zákonem řešeny základní otázky a problémy přechodu území a jeho obyvatel do civilní správy. Ohradili se proti nařčení, že MO v minulosti poskytlo nepřesné nebo dokonce nepravdivé informace, a naopak potvrdili, že veškeré relevantní informace, které byly dotčeným obcím, institucím i soukromým osobám poskytnuty, byly maximálně objektivní, pravdivé a pro potřebná jednání a rozhodování plně dostačující. „Myslím si, že je velmi důležité, abychom i teď po komunálních volbách opět zavedli diskuzi o rušení vojenského prostoru Brdy. Chtěl bych připomenout, že v tomto případě se nejedná pouze o Vojenský újezd Brdy, jedná se o optimalizaci všech vojenských újezdů, které má resort Ministerstva obrany ČR ve svém vlastnictví na území České republiky. Hlavní důvody optimalizace jsou ekonomické. Poté, co jsme si udělali analýzu, vyplynulo z ní, že Česká republika má největší počet vojenských újezdů na jednoho vojáka v rámci NATO. Nejenom počet újezdů, ale i rozlohou se řadíme mezi státy, které mají třikrát tolik vojenských újezdů, než mají ostatní státy kolem nás, a to včetně Velké Británie,“ vysvětloval Ing. Bohuslav Dvořák.

Přítomní odborníci z Ministerstva životního prostředí (MŽP) a AOPK podrobně popsali, jakým způsobem bude CHKO fungovat, na jaké fenomény se zaměří ochrana a péče o přírodu v Brdech, a informovali také o tom, že i návrh na vyhlášení CHKO Brdy se nachází ve finálním stádiu, kdy proběhlo řádné připomínkové řízení a je prakticky připraven k předložení a projednání Legislativní radou vlády.

Starosta Příbrami Ing. Jindřich Vařeka přítomné informoval, že nové vedení města a správní obvod ORP Příbram plně respektuje záměr zrušit Vojenský újezd Brdy a vyhlásit zde CHKO. Tento postoj prezentovala obě koaliční politická uskupení ve svých volebních programech. Získala jasnou většinu voličů. Naopak minulé vedení města, které záměr zrušit vojenský újezd odmítalo a bránilo mu, utrpělo drtivou volební porážku.

Na rozdíl od těch, kteří se postojem a budoucností Vojenského újezdu Brdy ve svých programech nezabývali, vedení města Příbrami vnímá svůj jasný mandát prosazovat a podporovat jak záměr na zrušení újezdu, tak vznik CHKO. S existencí CHKO také město spojuje pravděpodobný významný nárůst turismu v regionu a s ním i vznik nových pracovních příležitostí, které pomohou řešit problém vysoké nezaměstnanosti.

Příbram má zájem o umístění sídla Správy CHKO na svém území a nabízí k tomu vhodné a důstojné prostory. „Prostudoval jsem návrh zákona, kterým se ruší VÚ Brdy, zákon o ochraně přírody a krajiny i návrh CHKO Brdy a musím konstatovat, že tato legislativní kombinace mne přesvědčuje, že o přírodu a krajinu v Brdech bude postaráno neskonale lépe, než jak je tomu doposud,“ uvedl své stanovisko k věci starosta Příbrami Ing. Jindřich Vařeka.

Oba hlavní odpůrci rušení újezdu z řad starostů, Miroslav Mudra, starosta Křešína, a starosta Jinec RSDr. Josef Hála, které podpořil i nový starosta Lázu Mgr. Antonín Kropáč, zopakovali své již dříve mnohokrát zmiňované obavy a podezření, která se však dle názoru zástupců MO nedotýkají podstaty problému, do jisté míry postrádají relevantní odůvodnění a mají spíše spekulativní charakter.

Starosta Obecnice Josef Karas však připomněl i některé ryze praktické problémy, které mohou přechodem území do civilní správy vzniknout a jejichž řešení bude nutné (např. otázka požární ochrany, šetrného hospodaření v lesích, správy a údržby komunikací nebo pořízení nové územně plánovací dokumentace).

Vystoupil také nově zvolený senátor za volební obvod č. 18, dlouholetý starosta Sedlčan Ing. Jiří Burian. Poděkoval za pozvání i za informace o problematice rušení újezdu a vzniku CHKO, kterých se mu na setkání dostalo od kompetentních odborníků. Vyjádřil přesvědčení, že celá problematika je nepřiměřeně a nevhodně zpolitizovaná, což znesnadňuje komunikaci i věcná, efektivní a spravedlivá řešení. Za podstatné považuje, že MO vojenský újezd v Brdech nepotřebuje a nechce jej. Dovede pochopit obavy některých starostů z nové a nevyzkoušené situace, ale zřejmě je v tomto směru zásadním stanovisko odborníků ministerstva obrany. Má v úmyslu o věci získat další podrobnější informace a jednat o tom i se starosty podbrdských obcí, aby získal přesnější a hlubší vhled do celé záležitosti.

Starosta Příbrami Ing. Vařeka na závěr poděkoval všem přítomným za účast a současně je pozval na středu 19. listopadu odpoledne, kdy by měl Příbram navštívit ministr obrany Martin Stropnický, pokud mu to dovolí jeho zdravotní stav.

reklama

autor: pribram-city.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.