Vašíček (Piráti): Podněcování lidí k udavačství se nám nelíbí!

25.04.2015 15:14

Ivo Vašíček glosuje aktuální kampaň neexistující společnosti BSA propagující "softwarovou čistotu":

Vašíček (Piráti): Podněcování lidí k udavačství se nám nelíbí!
Foto: Archiv
Popisek: Ivo Vašíček

Udavačství má u nás dlouhou tradici. Když za německé okupace vypsaly úřady finanční odměny pro udavače, přišly na Gestapo tisíce udání od uvědomělých občanů odsuzujících terorismus.

V současné době vypsala finanční odměny za udávání BSA. Vyzývají zaměstnance firem, aby udávali své zaměstnavatele, kteří používají nelegálně licencovaný software.

Piráti sice nepodporují nelegální využití licencovaného software ke komerčním účelům, ale podněcování lidí k udavačství se nám nelíbí. Jsme přesvědčeni, že zastaralý obchodní model prodeje pomocí licencí už nemá budoucnost. Uvědomují si to softwarové firmy a přizpůsobují nové situaci své produkty. Software je stále více poskytován formou služby a roste počet firem a uživatelů svobodného software. Stavět byznys na špehování a udavačství považujeme za přežitek minulého století.

Kampaň BSA
Věříme, že už brzy bude systém prodeje pomocí licencí zrušen a tržeb za software budou firmy dosahovat bez nutnosti užití mocenského aparátu státu a udavačství. Takových firem je stále více a se změnami počítají už i ty největší. Snaží se však využít současné situace, dokud to jde.

Proto vyzýváme podnikatele a veřejnost, ať se vyhýbají nákupu softwarových licencí a využijí raději softwarových služeb nebo svobodný software.

Autor je místopředseda Pirátské strany

Ivo Vašíček

  • Piráti
  • Právo na informace a ochranu soukromí
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivo Vašíček - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL