Vávra (STAN): Redukce středního školství v Královéhradeckém kraji je nezbytností

06.09.2015 13:50

STAN považuje školství jako programovou prioritu.

Vávra (STAN): Redukce středního školství v Královéhradeckém kraji je nezbytností
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Příslušné gesční pracoviště Královéhradeckého kraje nyní připravuje výraznou redukci jím zřizovaných středních škol s maturitními i učňovskými obory, které sídlí asi v deseti městech na území prakticky celého kraje. Výsledkem má být sloučení vždy vytipované dvojice školských zařízení do jedné instituce.

V některých případech se to má týkat škol v rámci jednoho města a v jiných ze dvou měst.

Základní příčinou je dlouhodobá nerovnováha značné nabídky středoškolských možností a velmi omezené poptávky dané menším počtem mladé populace. To se zásadně nezmění ani s nástupem momentálně relativně silnějších ročníků malých dětí. Dnešní systém je tedy nehospodárný a nevýchovný. Jsou přebujelé kapacity mnoha středních škol se značnými provozními náklady. Přitom se vytrácí žádoucí motivace nastupující generace usilovat o lepší výsledky svého vzdělávání a přípravy na profesní život. Tento problém má jednoznačně celostátní rozměry. Potud je přístup kraje logický.

Nesprávná je však aplikace v podstatě jediného kritéria pro zařazení dotčených škol do této chystané velké vlny slučování. Kraj určil, že rozhodujícím měřítkem bude hranice počtu 240 žáků. Skoro všechny školy, které ji nedosahují je dle kraje třeba sloučit. Zdůvodnění spočívá prý v ekonomické udržitelnosti, která je pro školy údajně dána právě tímto ukazatelem. Lze souhlasit, že je to důležitý parametr, ale nikoliv jediný! Případně jej kraj kombinuje se snahou o vytíženost školských objektů ve svém vlastnictví. Problematika je ovšem podstatně složitější. Vytrácí se například zřetel na oborovou skladbu, zaměstnavatelský potenciál zasažených regionů, přirozenou spádovost a tradiční odbornost. Hrozí tak v mnohých případech, že prostá aritmetika zbytečně uválcuje dlouhodobější nadhled a skutečnou perspektivu.

Rozhodující vliv na výsledek bude mít postoj krajské rady resp. zastupitelstva do jehož finální kompetence toto rozhodnutí spadá. Slučování má být provedeno ještě letos. Argument kraje, že se vlastně jedná pouze o víceméně administrativní opatření bez faktického vlivu na rozprostření středního školství nelze akceptovat. Mnohem rozumnější by bylo aplikovat vícekriteriální škálu k posouzení vhodné struktury škol a nalezení širší shody na toto zásadní téma. Je to sice pracnější, ale moudřejší, než-li připravovaná unáhlená opatření, která se v reálu dotknou tisíců (současných i budoucích) žáků a jejich rodičů.

Michal Vávra
člen Výboru pro vzdělávání, výchovu a zaměstnanost Královéhradeckého kraje,místostarosta Vrchlabí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.