Ve volbách kandiduje historicky nejvíce žen. V počtu vedou zelení

24.09.2014 8:22

Zastoupení žen v komunální politice po volbách mírně vzroste. Ve volbách do zastupitelstev měst a obcí totiž kandiduje historicky nejvíce žen – celých 32,23 %.

Ve volbách kandiduje historicky nejvíce žen. V počtu vedou zelení
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

 Za 20 let od prvních komunálních voleb v samostatné ČR se počet kandidujících žen zdvojnásobil. Analýzu kandidátních listin pro volby do zastupitelstev měst a obcí a nominací do Senátu PČR představilo Fórum 50 %, nezisková organizace, která usiluje o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice.

„Schopných žen, které jsou ochotny věnovat se politice je v Česku dost. Je proto důležité dát i jim šanci ukázat, že jsou zkušené a mohou být výborné političky. Jen je třeba jim dát prostor, což zelení umí,“ uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Ze stran, které kandidují ve většině statutárních měst, nominovala nejvíce žen Strana zelených. Nejméně žen celkově i na volitelných místech mají Svobodní, kteří dokonce nemají žádnou lídryni. Ze všech statutárních měst vyslaly do voleb největší podíl žen v Karviné – 38,5 %, nejmenší naopak v Karlových Varech – 27,4 %. Nejvíce žen v čele kandidátek najdeme v Mostě, 6 ze 14 subjektů zde vedou ženy.

„Od roku 1994 stabilně vzrůstá celkový počet osob, které na komunální úrovni usilují o zastupitelský mandát, z 159 479 na dnešních 211 555, tedy zhruba o čtvrtinu. Tehdy kandidovalo necelých 22 % žen, dnes přes 32 %. Počet kandidujících žen se tedy více než zdvojnásobil – z 31 394 na dnešních 68 186,“ komentuje analýzu Jana Smiggels Kavková, politoložka a ředitelka Fóra 50 %.

Fórum 50 % také zahájilo kampaň na podporu žen v nadcházejících volbách. Pro voliče a voličky také připravilo animovaný spot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.