Veleba (SPO): 15. březen 1939 je temný mezník české historie, bohužel ale ne pro ČT

16.03.2015 21:32

Před 76 lety, 15. března 1939 přijíždí v 19 hodin na Pražský hrad přijíždí Adolf Hitler a podepisuje výnos o Protektorátu Čechy a Morava, kterým ukončí existenci samostatného českého státu.

Veleba (SPO): 15. březen 1939 je temný mezník české historie, bohužel ale ne pro ČT
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

15.březen 1939 je významným a temným mezníkem české historie. Bohužel asi ne pro Českou televizi, která včerejší výročí naprosto ignorovala.

V hlavní zpravodajské relaci ani slovo, v ostatních vstupech jsem také nic nezaznamenal.

Václav Moravec v Otázkách sice Hrad vzpomenul, ale v zcela jiných souvislostech. Pustil se do boje s prezidentem, aby tak ještě více přilil do ohně ve sporu o smyslu veřejnoprávní služby.

Pro ty, kdo se neorientují v zákoně o České televizi, připomínám, že hlavní náplní veřejnoprávní služby je "poskytovat objektivní, vyvážené, ověřené a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů" a "vytvářet svými pořady orientační bod pro všechny členy společnosti".

Nevím, co jiného by mělo obsahovat zpravodajství České televize než kvalitní historickou reportáž o události, v jejímž důsledku byl zřízen protektorát Čechy Morava, naše země na dlouho ztratila cennou svobodu, o život přišly desítky tisíc lidí a další statisíce byly dislokovány na otrocké práce do říše.

Kdo jiný než televize veřejnoprávní služby má v mladé generaci podporovat historické povědomí, kdo jiný má všem komerčním stanicím nastavovat zrcadlo a vysílat to, co je opravdu důležité?

Debata o koncesionářských poplatcích je tedy víc než na místě a jak se denně ukazuje, jedná se o mnohem větší problém, než to, co vedení České televize schovává za individuální spor s prezidentem.

Jan Veleba
předseda SPO a senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace