Veleba (SPO): Co jsem nestihl u Jílkové

10.02.2015 9:37

Minulý čtvrtek jsem měl tu čest v pořadu ČT Michaely Jílkové „Máte slovo prosím“ stanout poprvé proti ministru a senátorovi Jiřímu Dientsbierovi. Téma pořadu bylo návrh změn Ústavy a výroky prezidenta Miloše Zemana.

Veleba (SPO): Co jsem nestihl u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPOZ Jan Veleba

Jak jistě každý divák ví, jedná se o velmi živý a většinou i vypjatý pořad, kde hlavní metodou je přímá konfrontace a času na souvislé vyjádření je velmi málo. Přesto se mi tam leccos podařilo říct, na leccos reagovat. Tuto glosu píši proto, že se mně nepodařilo divákům představit jeden výrok pana Dientsbiera, který pokládám za zásadní a rád bych to zde alespoň trochu napravil. Oč se jedná? Pan ministr Dientsbier dne 26.12.2014 na dotaz ČT co říká vánočnímu projevu prezidenta Miloše Zemana odpověděl: "Nehodlám si kazit Vánoce poslechem takto pokleslého žánru."

Prezident ve svém vystoupení připomenul zlepšení nálady ve společnosti spojené s novou nadějí, které dala lidem nová vláda. Dále se výrazně věnoval nezaměstnanosti a třetím silným étosem jeho řeči bylo zdůraznění českých národních zájmů a zachování suverenity naší země. Nevím jak pro koho, ale pro mne jsou to témata docela zásadní. Pro ministra Sobotkovy vlády Jiřího Dientsbiera je to ale pokleslý žánr nehodný jeho pozornosti!

Dovedu si představit, co by se dělo v našich médiích, kdyby se role vyměnily a takto by se vyjádřil prezident třeba o vystoupení premiéra. Teď se nedělo vůbec nic. Alespoň ne navenek. Nenechme se mýlit, ono se ale jinak určitě děje. Lidé, tedy voliči nejsou hloupí a budou reagovat, ale až ve volbách. Myslím si, že takovýto nevychovaný frocek, který těží pouze z jména svého otce, by neměl hrát v politice žádnou významnou roli. V tomto případě platí lidové úsloví o božích mlýnech. Melou pomalu, ale jistě.

reklama

autor: Jan Veleba

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.