Veleba (SPO): Díky Stanislavu Grossovi politici "složili zbraně". Já a dcera na něj máme vzpomínku...

16.04.2015 21:57

Hlavní zpráva dnešního dne, úmrtí expremiéra Stanislava Grosse ve věku pouhých 45 let, po dlouhé době přivodila klid zbraní na české politické scéně a všichni politici bez rozdílu na něho vzpomenuli s pietní úctou. Někteří konstatovali, že v soukromí byl velmi lidský a měl velmi rád děti.

Veleba (SPO): Díky Stanislavu Grossovi politici "složili zbraně". Já a dcera na něj máme vzpomínku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

V této souvislosti jsem na něj dnes vzpomněl i já a musím z vlastní zkušenosti potvrdit, že takový skutečně byl. Bylo to v květnu 2002, když mně zazvonil telefon a z brněnské Fakultní nemocnice mně oznámili, ať se připravíme na nejhorší. Moje jediná tehdy sedmnáctiletá dcera ležela na plicní klinice prof. Skřičkové v plicním komatu napojená na přístroje. V takové zlomové chvíli se člověk stébla chytá a udělá věci, které by za normální situace neudělal.

Já jsem tehdy udělal to, že jsem zavolal jednomu známému na ministerstvo vnitra a požádal ho, zda by se nepokusil u pana ministra Grosse o to, aby byla moje dcera převezena vrtulníkem na nějaké špičkové pracoviště do Prahy s tím, že přesun zaplatím. Na jaké, to jsem nevěděl, jenom jsem si bláhově myslel, že v Praze bude naděje na záchranu dcery větší. Za půl hodiny mně můj známý volal, že pan ministr okamžitě reagoval, osobně volal tehdejšímu řediteli brněnské Fakultní nemocnice MUDr. Burianovi a že čeká na jeho zprávu, zda je přesun možný.

Koncovka byla taková, že brněnští lékaři přesun nedoporučili. Další léčba byla konzultována s předními specialisty, kteří chodili k dceřinu lůžku, a po několika dnech se stal zázrak a nastal zlom k lepšímu. Ministr Gross se nechával pravidelně přes tehdejšího ředitele pražské Fakultní nemocnice o vývoji léčby informovat. Dcera ze všeho vyvázla, je zdravá, má svou rodinu a svoje koně.

Když jsme ten rok v září ho s ženou a dcerou navštívili, předala mu velkou kytici karafiátů a poděkovala, tak reagoval slovy, že to není jeho zásluha. Vzal mobil, zavolal řediteli pražské Fakultní nemocnice a předal mu naše poděkování. Měl jsem se Stanislavem Grossem pracovní kontakty, když se stal předsedou vlády, toto je můj kontakt lidský a moje vzpomínka na něj a poslední poděkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…