Veleba (SPO): Fakta jsou šokující, nesmíme nechat nadále plenit Šumavu

03.09.2014 18:19

Padesát až sto (!) miliard korun, právě v této výši odhadují odborníci škody, jež vznikly na Šumavě.

Veleba (SPO): Fakta jsou šokující, nesmíme nechat nadále plenit Šumavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Kromě jiného to zaznělo na semináři „Zachraňme Šumavu a český dřevozpracující průmysl“, který se uskutečnil v pondělí 1. září v Českých Budějovicích v rámci výstavy Země Živitelka. Organizátorem akce, na které vystoupili nejenom přední čeští odborníci, ale například i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola nebo místopředseda poslanecké sněmovny Vojtěch Filip, byl senátor a čestný prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

„Čísla a fakta, která v rámci příspěvků zazněla, jsou skutečně šokující. Jiné vhodnější slovo nenacházím. Musíme ale veřejně tyto skutečnosti říkat a pojmenovávat skutečný stav věcí. Děkuji proto všem vystupujícím za odvahu, kterou prokazují. Pokud bychom totiž nic neudělali a jen nečinně přihlíželi, jak ultrazelená lobby pod rouškou vzletných ideálů nicméně čistě za účelem plnění vlastních kapes, plení Šumavu, čeká tento krásný kout České republiky katastrofa. Už nyní je přes dvacet tisíc šumavských lesů zničeno, už nyní je silně narušena rovnováha mezi přírodou a lidmi, kteří tady žijí,“ poznamenal Jan Veleba.

Profesor Jan Čermák z Lesnické fakulty Mendlu univerzity poukázal na obrovská nebezpečí, která hrozí do budoucna. Nejde totiž pouze o to, že uschly miliony stromů. Podle Čermáka je narušen celý systém, což bude mít za následek mizení vody z krajiny. „Šumava nebude mít co pít. Příroda nebude mít co pít. Lidé nebudou mít co pít,“ varoval Jan Čermák.    

Slovenské zkušenosti s bojem proti kůrovci i nesmyslnou byrokracií představil dr. Vojtko. Podle jeho slov škody na Slovensku dosahují až 190 miliard korun.

Jitka Marková, která se dlouhodobě zaměřuje na toky finančních prostředků do nejrůznějších výzkumných projektů, seznámila účastníky semináře s výsledky svých zjištění. „Od roku 2000 do roku 2014 byla z veřejných zdrojů (českých i evropských) vyplacena částka
3.334.858.000 Kč na výzkumné záměry a projekty související s Šumavou,“ uvedla Marková.

Senátor Jan Veleba doplnil, že již kromě jiného i v této souvislosti inicioval podání k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu ČR na prošetření účelnosti vynaložených prostředků. Navíc tento jeho krok podpořil i výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu ČR.  

František Dejnožka, viceprezident Svazu podnikatelů dřevozpracujícího průmyslu, poukázal na prudké snižování zaměstnanosti v tomto oboru. Česká republika zcela nepochopitelně vytvořila takové podmínky, které podporují vývoz kulatiny do zahraničí namísto toho, aby dřevo bylo zpracováno v tuzemsku, zaměstnali se zde lidé a v českých kapsách pracovníků i v kase státní zůstala přidaná hodnota v podobě mezd a daní. Podle odhadů je zde potenciál vzniku zhruba třiceti tisíc pracovních míst.     

Senátor Jan Veleba ve svém závěrečném vystoupení slíbil, že spolu s kolegy senátory vyvine veškeré snahy k tomu, aby Šumava měla svůj vlastní zákon, který by do budoucna zabránil komukoliv se šumavskou přírodou a osudy místních obyvatel hazardovat. Takový návrh ze senátorské dílny nyní leží v poslanecké sněmovně. „Věřím, že kolegové poslanci nakonec nepodlehnou ultrazelené lobby, že nevymění Šumavu za své stranické zájmy a že zákon schválí,“ poznamenal senátor Veleba. „Novelu legislativy, kterou, řekl bych natruc, připravuje ministerstvo životního prostředí, problém vůbec neřeší,“ dodal. 

Pokud jde o problematiku dřevozpracujícího průmyslu, a to v rámci celé ČR, zde je senátor Veleba podle svých slov připraven podpořit kroky k návratu zaměstnanosti, k vytvoření takových podmínek, aby šikovné české ruce nalezly v tomto oboru opět uplatnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce