Veleba (SPO): Neznalost, zbabělost a lhaní

08.10.2015 8:53

Stát, který není schopen si ohlídat svoje hranice, je určen k postupnému rozkladu a zániku. A to stejné platí i pro soustátí, které se nazývá Evropská unie.

Veleba (SPO): Neznalost, zbabělost a lhaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Aby se konečně Merkelová a spol. vzmohli s křížkem po funuse na akci, tak muselo jenom za poslední půl rok připlout do EU po Středozemním moři 137.000 nelegálních migrantů a další a další plují vesele dál.

Konečně byla zahájena námořní operace, která má za cíl v první fázi sbírat informace a ve fázi druhé zabavovat a ničit pašerácká plavidla. Státy EU přislíbily do akce nasadit kolem tisícovky vojáků a 2 tucty letadel, lodí, ponorek a bezpilotních letadel. Tento první "evropský pohyb" ovšem nastává s téměř ročním zpožděním a v situaci narůstajícího chaosu z dnes a denně valící se masy uprchlíků a také v situaci, kdy evropští lídři se dokonale zkompromitovali svou neschopností a dokonce bych řekl naprostou nemohoucností.

Pro politology a poté i pro historiky bude velmi vděčným tématem zkoumání německá kancléřka Merkelová, která nejdříve otevřela brány všem uprchlíkům, aby je pak zase pod nezvladatelným náporem velice rychle uzavřela. Bylo opravdu zvláštní poslouchat, že migranti budou zdrojem chybějící pracovní síly, když podstatně kvalifikovanější pracovní síla z nově přistoupivších zemí východní Evropy musela čekat plných sedm let než jí byl pracovní trh staré patnáctky otevřen! Jistě na to všichni pamatujete.

Když udělám řekněme letošní pololetní klasifikaci z předmětu „jak obstála EU v migrační krizi?“, pak výsledná známka bude „nedostatečná“. Slovní zhodnocení bych volil – „neznalost, neschopnost, zbabělost a lhaní“. V kontextu co bylo řečeno si musím vzpomenout na „železnou lejdy“  Margaret Thatcherovou, která ve své době prohlásila, že "sjednocená Evropa je klasickým utopickým projektem, pomníkem marnivosti intelektuálů, programem, jehož nevyhnutelným údělem je krach". Kolikrát jsem si na její slova vzpomněl minulý rok! Do Evropy stále více proudily davy uprchlíků a hlavní představitelé EU před bezprecedentním problémem strkali hlavy do písku, aby pak korunu všemu nasadila Angela Merkelová. 

I přes celou řadu jednání a ostrých politických výpadů se představitelé EU nedokázali za celý rok shodnout na společném o postupu v této věci. To znamená, že ztratili rok času, který chybí. Například k prosazení změny v rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která při nadcházejících vojenských operacích proti pašerákům běženců ve Středozemním moři vyžaduje souhlas všech začleněných států. Ten ale blokuje Rusko kvůli zničení Libye.  Bez tohoto dokumentu evropské síly nepotopí jedinou loď.

Tak jsem zvědavý, jak vše nakonec dopadne. Nechci být negativistický - člověk je rád, že se EU po roce a desetitisících běženců, kteří vpluli do Evropy, k něčemu vůbec odhodlala.

Trochu se ale obávám, že se slova Margaret Thatcherové naplní. Nezbývá než doufat, že námořní operace EUNAVFOR-Med nebude první a zároveň i poslední akce pod vlajkou EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…