Veleba (SPO): Prezident NKÚ jako jediný veřejně ukázal na absurditu soudcovských platů

17.02.2015 21:51

Velmi vítám připravovanou žalobu prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly, který se jako jediný z nejvyššího patra státní správy a politické scény postavil nepřijatelnému rozhodnutí Ústavního soudu o platech soudců a většině soudců, kteří toho hbitě a s chutí využili.

Veleba (SPO): Prezident NKÚ jako jediný veřejně ukázal na absurditu soudcovských platů
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Jako jediný dokázal veřejně ukázat na absurditu, kdy se budou soudcům nejen zpětně dorovnávat platy a stát tak přijde o více jak 1 mld korun, ale rozhodnutím Ústavního soudu se zvyšují platy soudců na trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Platy soudců tak porostou geometrickou řadou, což povede k abnormálním platovým rozdílům mezi srovnatelnými sociálními skupinami a tím sociálnímu napětí ve společnosti. Není přeci normální, aby v budoucnu nastupující soudce začínal na více jak sto tisíci korunách měsíčně a plat učitele, jehož poslání je z hlediska společnosti a vývoje mladé generace podle mne ještě důležitější, se pohyboval ani ne na třetině, tedy na třiceti tisících. Je příznačné, že pravděpodobný nový ministr spravedlnosti Pelikán platy soudců obhajuje, když tvrdí, že jsou na nízké úrovni a svoje tvrzení podporuje tím, že je nezbytné, aby v justici pracovala elita.

Jsem dalek toho, abych populisticky kritizoval Ústavní soud a justici, ale začínám uvažovat, jestli náhodou na výroku bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové o justiční mafii přece jenom něco nebude. Pelikán tak ale mimoděk potvrdil to, co se už delší dobu šušká. Že naše země spěje k justičnímu státu. Že je to přehnané? Ale kdeže! Ukažte mně zemi, ve které přes tisíc soudců zažaluje vlastní stát. Taková země neexistuje a ti, kdo takto konají si nezaslouží úctu a váženost. A bez těchto dvou atributů, s minusovým veřejným míněním, nemůže práce soudců přinést dobré výsledky. K měřítkům elity totiž nepatří jenom vysoké platy, ale především morální kvality.

Pokud budou páni soudci i nadále postupovat podle hesla „soudci sobě“ a dál dráždit svými neomalenými výroky a činy většinu společnosti, pak jejich nenasytnost hrozí vážnou společensko-politickou krizí.

A závěrem, aby mně bylo rozuměno. Prezident NKU Miloslav Kala hodlá podat žalobu jako fyzická osoba, tedy sám za sebe, nikoliv za úřad, který řídí. Pokládám to za statečný občanský postoj, který si zasluhuje úctu a poděkování.

Jan Veleba
Senátor a předseda Strany práv občanů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.