Veleba (SPO): Proč novela zákona o televizních a rozhlasových poplatcích? Plním svůj ústavní slib

16.02.2015 11:52

Senátor Jan Veleba k novele zákona o televizních a rozhlasových poplatcích.

Veleba (SPO): Proč novela zákona o televizních a rozhlasových poplatcích? Plním svůj ústavní slib
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Předpis č. 481/1991 Sb. Zákon České národní rady o České televizi:

Hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání jsou zejména:

Poskytování objektivních, otevřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vyjádření názorů

Počátek dnešní mého návrhu novely zákona o televizních a rozhlasových poplatcích je v mé účasti v pořadu Hyde Park 21.11.2014, kde jsem se na vlastní kůži přesvědčil o metodách ČT, která se svému poslání zpronevěřila a je tudíž třeba se jí zabývat.

Po tomto pořadu jsem dostal přes 400 reakcí!

Shrnuto – významná část koncesionářů ČT nevěří, zpochybňuje její nestrannost a má názor, že je třeba situaci řešit. Sílí odpor koncesionářů ČT platit poplatky.

Můj pevný názor je:

• ČT nepodává objektivní a vyvážené informace

• Vedení ČT a Rada pro ČT vzniklou situaci nejenom že přehlížejí, bagatelizují, ale v podstatě provokují svými postoji a svými programovými aktivitami koncesionáře

Za tohoto stavu, kdy jsem se na vlastní kůži přesvědčil o metodách nátlaku na nepohodlné hosty pořadů ČT jsem se rozhodl plnit svůj ústavní slib, a sice sloužit této zemi a jejímu lidu – spojil jsem se s docentem Zdeňkem Koudelkou a připravili jsme novelu zákona o televizních a rozhlasových poplatcích.

Tuto novelu podají spolu se mnou kolegové senátoři z klubu, jemuž předsedám – SPO + KSČM + Severočech plus další (například Miroslav Nenutil z ČSSD).

Konkrétní výhrady k práci ČT

• Zasedání vedení ČT a Rady ČT dne 5.2. t.r., radní Michal Janovec: „Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. Česká televize se na to nesmí dívat tak, jakoby byla součástí současného Ruska, které nikdy žádné humanistické tradice v evropském slova smyslu nemělo. To bychom museli vystoupit z Evropské unie“!

• Ptám se – 24.11.2014 odvysílala ČT 1 od 20.55 pořad Pečený sněhulák. Pořad došel k závěru, že prezident Zeman projde procesem odstranění penisu a varlat a následné změny pohlaví – takže se ptám – toto jsou ony tradice evropského humanismu a kritického myšlení? Na tyto pořady skutečně musíme my všichni platit?

• Ptám se – jak to, že ČT prezentuje svým koncesionářům vybrané a editované informace? Důkaz: pořad Hyde Park 12.12.2014 – vybrané otázky diváků podle pořadí hlasů (palec nahoru) – padesátá druhá = 52. (7 hlasů), 78. (0 hlasů) 51. (8 hlasů), 67. (1 hlas), 64. (2 hlasy), 25. (37 hlasů), 19. (45 hlasů), 76. (0 hlasů), 90. (-3 hlasy), 85. (-2 hlasy), 95. (-5 hlasů), 83. (-2 hlasy) a 79. (0 hlasů). Tedy z celkem položených třinácti otázek jich je jedenáct z dolní poloviny diváckého ohodnocení (celkem bylo na internetu 102 otázek) a nejlépe ohodnocená vybraná otázka byla až na 19. místě diváckého žebříčku.

• Ptám se dále – jak to, že ČT sahá k přímé cenzuře? Viz široce publikovaná „úprava“ prezidentova žofínského vystoupení k našemu vývoji po listopadu 1989, kdy z jeho věty, ve které označil problematické osoby bylo editorem ČT vyjmuto jméno Bakala.

• A příklad poslední otázky – je korektní a normální, aby tiskovou mluvčí generálního ředitele ČT byla paní Alžběta Plívová, která před touto pozicí byla tiskovou mluvčí vyhraněně angažované TOP 09 z dob prezidentských voleb?

• A kameňák na konec – 18.9.2014 ve Studiu 6 zaznělo, že 2. světová válka v Evropě začala 17. září 1939 napadením Polska Sovětským svazem !!!

Tolik několik základních postřehů, vedle nichž disponuji Analýzou stavu České televize Petra Dvořáka a množstvím dopisů, emailů a rekcí koncesionářů.

Jan Veleba, senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…