Veleba (SPO): Skončily bezstarostné časy velkých politických stran

01.09.2014 10:38

Vystoupení předsedy SPO, senátora Jana Veleby před účastníky předvolebního setkání

Veleba (SPO): Skončily bezstarostné časy velkých politických stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí hosté

Dovolte, abych vás zde všechny srdečně přivítal na akci, která je velmi významná. Od mimořádného volebního sněmu naší strany zde 30. března uplynulo jenom několik měsíců a dnes se zde scházíme opět, abychom zahájili za účasti čestného předsedy a prezidenta republiky volební kampaň k říjnovým komunálním a senátním volbám.

Všichni víme, že situace není jednoduchá, ale není zase taková, že bychom měli vidět další vývoj černě. Za těch několik měsíců jsme toho hodně odpracovali. Já sám jsem objel kraje a zjistil jsem, že v terénu máme mnoho kvalitních lidí, kteří chtějí pracovat pro naši věc, pro naše ideje.

Vrátili jsme se do sdělovacích prostředků a zjistil jsem, že to jde a že dokonce i zveřejní naše názory na tak zásadní téma, jako je Ukrajina.

Dali jsme dohromady plán volební kampaně, postavili 105 komunálních kandidátek a 10 kandidátů do Senátu. Základem budování strany je samozřejmě komunální politika. My jsme ale v situaci, kdy potřebujeme výrazný impuls. Tím by měl být výsledek senátních voleb, kde potřebujeme, aby minimálně jeden náš kandidát zvítězil, čemuž já osobně věřím. Pokud se to stane, pak se ocitneme v nové situaci, kterou musíme využít ke skutečnému restartu strany. Nejde přitom o jednoho či dva naše nové senátory. Po volbách dojde v Senátu k přeskupení sil a této situace musíme využít k posílení našich pozic.

To je, přátelé, moje vize restartu v Senátu, po němž se musíme vrátit k práci na základu, to je členská základna, místní organizace a příprava strany na krajské a parlamentní volby, které jsou skutečným měřítkem pozice strany na naší politické scéně.

Abychom byli úspěšní, tak musíme odpracovat neskutečné množství práce. Chci deklarovat, že vedení SPO je k tomu připraveno.

Skončily totiž bezstarostné časy velkých politických stran, v jednom případě bývalé velké politické strany a ty od středu doleva mají a budou mít rostoucí problémy spojené s vnitřním pnutím. A to je naše příležitost, v podstatě okamžitá příležitost. To zaprvé.

Zadruhé. Začaly časy různých hnutí, politických projektů, přesně řečeno politického byznysu politicky široce rozkročených, programově krátkodobých z týdne na týden, z měsíce na měsíc. I zde logicky přijde vnitřní pnutí, ale bude to ještě nějaký čas trvat. I zde, pokud stranu zkonsolidujeme, bude naše příležitost.

A konečně zatřetí - začal čas individuálních politických projektů s cílem dosažení senátních křesel. Sám jsem to prožil na vlastní kůži a zde vidím naši nejbližší příležitost k posílení pozice strany takříkajíc zhora.

Ale abych se vrátil - základem je práce na fundamentu, a tím jsou členové a místní organizace strany. A proto po podzimních komunálních volbách navrhnu k vnitrostranické diskusi program jejich stabilizace a rozvoje. Náš hlavní střednědobý cíl je jasný už nyní:

1)    Znovu využít, hledám slova a řekl bych inteligentním způsobem využít podpory prezidenta republiky

2)    Zahájit přípravu strany na krajské a parlamentní volby

3)    Posílit pozici strany v návaznosti na senátní klub

4)    Zvýšit mediální aktivity

První dva body jsou celkem jasné, dovolte pár poznámek k zbývajícím dvěma. Pokud budeme v senátních volbách úspěšní a navíc se nám podaří posílit náš senátní klub, pak se staneme na senátní scéně významným hráčem se všemi politickými benefity z toho plynoucími. A nejenom na senátní scéně, ale na politické scéně ČR.

Pokud se tak stane, a já věřím, že ano, pak se zvýší náš prostor v médiích. Ten prostor si ale musíme vynutit i svou praktickou každodenní politickou činností. Máme totiž jednu výhodu - jsme oproti ostatním politickým soupeřům relativně svobodní a nejsme vázáni mimo svoji čest a rozum ničím. Ani politikou EU, ani oficiální politikou vlády, ani názory vládní koalice. Jsme svobodní a jsem si jist, že naše názory jsou velmi blízké názorům, jak říká pan prezident, názorům dolních deseti milionů. A že to lze, to jsme si už vyzkoušeli - v názoru na Ukrajinu, v názoru na ruské embargo, promiňte v názoru na reakci Ruska na sankce USA a EU.

Teď ale máme, přátelé, před sebou komunální a senátní volby a já mám pro nás všechny jednu výzvu a žádost zároveň:

Chci vás požádat a vyzvat

- Zapněme každý na svém místě a mákněme

- Sjednoťme se a směřujme k vytčenému cíli

Dámy a pánové, dovolte, abych svoje vystoupení ukončil přesvědčením, že po podzimních volbách se zrodí mnoho SPOkojených vesnic a měst a SPOkojený senátní klub. Že budeme zkrátka silnější.

K tomu nám všem přeji pevné zdraví, pohodu a jasnou mysl 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…