Veleba (SPO): Srovnání po sedmi letech

24.04.2015 15:11

S blížícím se 70. výročím ukončení 2. světové války roste počet článků a úvah na téma jak toto výročí postavit proti současnému ruskému prezidentovi Putinovi.

Veleba (SPO): Srovnání po sedmi letech
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Cíl je jasný – ospravedlnit neúčast většiny hlav států 9. května v Moskvě na oslavách porážky německého fašismu a přisolit prezidentu Miloši Zemanovi, který jako jeden z mála v Moskvě bude.

V nedávném článku historika Jana Rychlíka „Poučení z krizového vývoje na Krymu a v jeho okolí“, které zveřejnil v Právu 23. dubna jsme se mohli dočíst, že ruskou anexí Krymu, které, dodávám předcházelo referendum (uskutečnilo se v ovzduší pokusu Kyjeva zakázat užívání ruského jazyka) byl završen proces, ve kterém rozhoduje síla. Konkrétně Rychlík píše: „Byl završen proces, který bohužel začaly v roce 2008 USA, když souhlasily s odtržením Kosova od Srbska a jeho následným uznáním“. Nepíše už o tom, že podmínky pro ono odtržení vytvořily Spojené státy a západní spojenci intenzívním bombardováním Srbska, jehož bylo Kosovo součástí, bez mandátu OSN. Když srovnáme s Krymem, tak tam bylo referendum s jasným výsledkem. Následoval organizovaný ozbrojený odpor samozvaných a narychlo vyhlášených republik – Doněcké a Luhanské, které sestavily místní narychlo zformované oddíly, které měly charakter domobrany (nikoliv teroristů, jak je označil Kyjev) proti útočící ukrajinské armádě. Jinými slovy zde proběhla občanská válka, které byl Krym odtržením ušetřen, ve níž západ podporoval Ukrajinu a Rusko vzbouřené regiony.

Proč to všechno píši, když už to bylo popsáno snad tisíckrát? Inu pro shrnující větu Jana Rychlíka, na jejímž základě pokládám několik otázek. Jak je možné, že v případě Kosova, kde byly změněny hranice vojenskou silou z rozhodnutí Clintonovy vlády za velkého množství vojenských a civilních obětí Srbů byl tak zvaně klid po pěšině – mediální i politický a nikdo doslova ani nepípl? Snad s výjimkou Jiřího Dientsbiera st. a Václava Klause. Jak je možné, že kosovské narychlo postavené oddíly pod velením Thaciho, muže s temnými praktikami (obchod s lidskými orgány vyjmutými srbským zajatcům) byly nazvány Kosovskou osvobozeneckou armádou a ty na Donbasu teroristy? A konečně, jak je možné, že v tak krátké době, po pouhých sedmi letech, které od sebe dělí události v Kosovu na straně jedné a na Krymu a na Donbasu na straně druhé, se stejné děje hodnotí naprosto protikladným způsobem a navíc se žene svět do nové studené války a pokusu dostat Rusko na kolena? Vytváří se k tomu neuvěřitelná psychóza, začínají se sestavovat seznamy nepohodlných osob a médií, dokonce se mluví o páté Putinově koloně a dle libosti a bez zábran se cejchují konkrétní lidé. Cílem je zastrašit je a umlčet  za využití všech dostupných prostředků a symbolů. Třeba i takových, jakým je 70. výročí ukončení 2. světové války, respektive vítězství nad německým fašismem a vzdání úcty těm, kteří položili svoje životy za naše osvobození. Pokládám tento vývoj za nebezpečný a měli bychom udělat vše pro to, aby byl zastaven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Veleba

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.