Veleba (SPO): Volební koblihy ministra financí

02.07.2015 22:01

Bezdomovci, narkomani, nepracující Romové - ti všichni každý měsíc mají svoje dávky a mnozí dokonce i přesné manuály, jak jejich úroveň zvyšovat. Mnozí Romové neradi uzavírají sňatek, protože se to nevyplatí a cíleně plodí děti, aby sociální dávky byly co nejvyšší. A stát na to kouká a platí. Zcela jinak se ale chová u těch skutečně potřebných, stíhaných nepříznivým osudem.

Veleba (SPO): Volební koblihy ministra financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Řeč je o včerejším jednání vlády, která se opět neshodla na zálohovém výživném. Matky samoživitelky a jejich děti, které patří dlouhodobě mezi nejohroženější skupinu, pohybující se na hranici chudoby, jsou tak i nadále na okraji zájmu. Vidle do rozumného návrhu zálohového výživného hodil Andrej Babiš a jeho ANO. Babiš chtěl tento bod dokonce vyjmout z koaliční smlouvy s tím, že každý rodič je za své dítě zodpovědný, a pokud fungují zákony a soudy, měl by být stát schopen výživné vymoci. Panu ministrovi jaksi uniklo, že matky samoživitelky a jejich děti se potřebují každý den alespoň najíst a nemohou čekat rok, dva než soudy rozhodnou a další dobu, kdy neplatící otec bude donucen rozhodnutí soudu vykonat. Uniklo mu, že právě toto opatření dočasně nahrazuje ty nezodpovědné rodiče, které stát nedokáže pružnou legislativou k zodpovědnosti přinutit. A co případy, kdy druhý rodič nemá žádný příjem? To jeho děti, které za nic nemohou, mají zemřít hladem a nebo živořit? Znám takové případy, dokonce moje dcera jedné takové samoživitelce pomáhá a nepřál bych panu Babišovi, aby musel v roli samoživitele řešit, z čeho pokryje základní lidské potřeby a co dá dětem najíst. Možná, že jednou za čtyři roky volební koblihy. On ale jak známo řeší problémy zcela jiné a zcela jiných řádů.

Známé přísloví říká, že sytý hladovému nevěří, a o pánech ze Strakovy akademie to platí dvojnásob. Nechápu, proč ustupují obě další strany vládní koalice. Vždyť obě mají ve svých volebních programech velký sociální akcent, zvláště pak na rodinu.

Matky samoživitelky kromě běžného provozu musí řešit i každodenní problémy

Podle posledních průzkumů neúplných rodin přibývá - žije v nich už každé 5. dítě! Matky samoživitelky kromě běžného provozu musí řešit i každodenní problémy – kdo pohlídá nemocné dítě, když jsou na vše samy, jakým způsobem zajistí chod domácnosti, pokud pečují o více dětí. Jsou na tom doslova tak, že si nemohou dovolit být nemocny, že jsou většinou bez dovolené, prostě 365 dní v roce v jednom zápřahu.

A pokud nevidí ochranu od státu, který by měl přijít s pomocnou rukou jako první, je to deprimující záležitost a není divu, že pak sahají po vyděračských půjčkách a často končí v exekuci. Jsou totiž často v situaci, kdy jsou bez prostředků a musí obstarat svoje děti. Jednoduché na pochopení pro toho, kdo má elementární sociální cítění.

Je zajímavé, že jinde je vláda velkorysá a například plošné vyplácení dávek nepřizpůsobivým občanům se nijak zvlášť neřeší. Například nezaměstnanost Romů mezi 15-26 lety dosahuje 61%, hranice prvního kontaktu romských dětí s návykovou látkou se pohybuje mezi 9.a 13.rokem. Přitom jsme neustále evropskou unií peskováni za segregaci Romů. Stát na to reaguje plošným financováním jejich integrace, aniž by se vyhodnocovaly potřebné žádosti a oddělovaly se ti, kdo parazitují na společnosti.

Na rozdíl od Romů se o tyto matky s dětmi nikdo nestará

Stát každý rok vynakládá miliony z peněz daňových poplatníků na různé organizace a programy pro jejich začlenění - o problémy Romů se stará 12 úřadů a institucí a je podporováno kolem 380 romských organizací.

Chudoba je v EU definována jako příjem rodiny, který činí méně než 60% průměrného přijmu domácnosti, vyděleného počtem jejích členů. Bylo by zajímavé zjistit, kolik takových neúplných rodin, které táhnou matky samy, u nás je. Těžko říct, na rozdíl od Romů se o tyto matky s dětmi nikdo nestará.

Doporučuji panu ministru financí, aby místo fondu pro samoživitele své nadace Agrofert, který považuji za obratný mediální piar a alibismus, matkám samoživitelkám skutečně pomohl. Třeba urychlením přijetí zákona o zálohovém výživném.

Zbývajícím dvěma stranám vládní koalice doporučuji, aby v tomto případě třískly do stolu a zákon prosadily i bez ANO a jeho volebních koblihů, kterými lákají volební hlasy i matek samoživitelek. Malé děti totiž nejsou pokusní králíci, za svoje rodiče nemohou a v útlém věku se formují jejich pozdější osobnosti. To se nevyřeší paragrafy a soudy, ale tím, že dostanou to, co jim náleží. Jsem velmi zvědav, jak se vláda zachová, až bude schvalovat financování nákladů na pobyt uprchlíků a jejich dětí. Tuším, že to bude jinak než u vlastních občanů, v tomto případě českých matek samoživitelek a jejich dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.