Veleba (SPO): Výsledek reorganizací a snižování rozpočtu? Akceschopnost armády závisí na půjčené munici

09.07.2014 16:39

Zásoby munice a dalšího materiálu v rámci Armády ČR jsou nedostatečné a v případě nutnosti bychom byli nuceni jít tak daleko, že bychom si museli část munice půjčit v rámci NATO.

Veleba (SPO): Výsledek reorganizací a snižování rozpočtu? Akceschopnost armády závisí na půjčené munici
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Tato informace zazněla v rámci jednání Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, které se týkalo kromě jiného právě aktuálního stavu materiálního zabezpečení Armády ČR.

Na zmíněnou skutečnost reagoval v rámci tiskové konference Strany Práv Občanů (SPO) konzultant předsedy SPO Jana Veleby v otázkách armády generálmajor v záloze Ing. Hynek Blaško. „Dnešní stav armády je výsledkem neustálých reorganizací a snižování rozpočtu. Nejsou vymezena pravidla a vše se řeší ad hoc. Není tudíž možno stanovit, jak dále postupovat a ani se o to nikdo nesnaží,“ uvedl Blaško. Možným řešením stavu je podle jeho slov jasné sdělení ze strany politické reprezentace, jaké ozbrojené síly chce mít a stanovení cílů a úkolů pro zajištění bezpečnosti státu. Dále stanovit, k čemu stát armádu potřebuje a bude potřebovat a nejen to, ale i jakou armádu jsme schopni financovat. „Toto je třeba schválit napříč politickým spektrem, aby to bylo závazné i pro další politickou garnituru vzešlou z dalších voleb. Ne jako dnešní Bílá kniha, která zavazuje jen a pouze současné vedení MO ČR nikoho dalšího,“ doplnil Blaško.

„Nepředpokládal jsem, že se dožiju doby, kdy otázky obrany se stanou tak naléhavými. Obrana a armáda musí být v současné době jednou z priorit naší země. Je ale otázkou, zda stav, ve kterém se česká armáda ocitla, jsou schopni vyřešit politici, jejichž kvalifikace spadá do roviny umění,“ poznamenal předseda SPO, senátor Jan veleba.

Generálmajor Ing. Hynek Blaško (1955). V armádě působil 38 let, prošel všemi velitelskými funkcemi od velitele čety až po velitele Společných sil AČR, od poručíka až po generálmajora.  Absolvent Vysoké vojenské školy Pozemního vojska ve Vyškově, postupně vykonával velitelské funkce velitele čety, velitel roty, odborného náčelníka na štábu motostřeleckého pluku. Absolvoval postgraduální studium na Vojenské Akademii v Brně, pracoval ve štábu motostřelecké divize, vykonával další významné velitelské funkce - náčelník štábu motostřeleckého pluku, velitel motostřeleckého pluku. Dále absolvoval Velitelskou Akademii Bundeswehru, zastával funkci Náčelníka štábu 4. brigády rychlého nasazení, poté velitele 4.brigády rychlého nasazení, velitele mechanizované divize, post Národního vojenského představitele při SHAPE v Belgii, zástupce velitele Společných sil AČR a velitele Společných sil AČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…