Velebný (ČSSD): Až 300 nových pracovních míst. V Krnově se rozšiřuje průmyslová zóna

07.07.2016 7:28

Nezaměstnanost na Krnovsku ještě o dost klesne! Rozšiřuje se průmyslová zóna, která zaměstná až tři stovky nových pracovníků. Chystá se využití pozemků po slévárně, přibydou tak další pracovní místa!

Velebný (ČSSD): Až 300 nových pracovních míst. V Krnově se rozšiřuje průmyslová zóna
Foto: Archiv Ladislava Velebného
Popisek: Ladislav Velebný

Nezaměstnaní z Krnovska, Osoblažska a dalších částí bruntálského regionu brzo najdou pracovní uplatnění. Na hranici katastru mezi Krnovem a Úvalnem se rozšiřuje průmyslová zóna Krnov – Červený dvůr II., která nabídne až 300 nových pracovních míst. Stavební firma zde buduje technickou a dopravní infrastrukturu, která vyjde na částku přes 53 milionů korun. Město Krnov na významnou akci získalo státní dotaci přes Ministerstvo průmyslu a obchodu v čele s ministrem Janem Mládkem, a to ve výši pětasedmdesáti procent.

„Jsem rád, že stavba se nachází již v poměrně vysoké fázi rozpracovanosti. Pracuje se na splaškové i dešťové kanalizaci, rozvádí se potrubí vodovodu a plynovodu, zhotovují se podsypy pod budoucí komunikace či se rozvádějí kabeláže veřejného osvětlení. Veškeré práce by měly být hotovy nejpozději do konce listopadu 2016,“ informoval krnovský místostarosta Michal Brunclík, který doplnil, že s realizací druhé etapy průmyslové zóny zásadně pomohl poslanec Parlamentu ČR Ladislav Velebný. Město již nyní pozemky nabízí investorům.

Malá zóna po slévárně zaměstná další lidi

V jiné části Krnova se aktuálně jedná o vzniku malé podnikatelské zóny. Město chce koupit pozemky po bývalé slévárně šedé litiny v Revoluční ulici. Zájem o pozemky již projevilo několik drobných podnikatelů. Vzniknout by měla další pracovní místa. „Po získání pozemků do vlastnictví města ji bude potřeba opětovně zasíťovat. V této věci jsem již jednal na kraji a mám příslib, že by nám uměli finančně pomoci. Rýsují se také možnosti zisku dotačních prostředků z fondů EU. Pokud by se nám podařilo prostředky města, Moravskoslezského kraje a Evropské unie sdružit, vývoj by mohl nabrat rychlý spád. Bude ale také záležet na ochotě krnovských zastupitelů, jak rychle budou umět vyčlenit finanční prostředky na projektovou přípravu i realizaci této investice. Dva anebo tři roky to ale zcela jistě být mohou,“ pokračoval místostarosta Brunclík.

Od koupě pozemků si město slibuje možnost ovlivňovat jejich budoucí využití, vytvoření tolik potřebných pracovních míst i zkulturnění širšího okolí. „V tuto chvíli víme, že mezi drobnými podnikateli z Krnova a okolí je o lokalitu zájem, nikdo z nich ale nemá ekonomickou sílu na to, aby ji celou koupil a rozparceloval. V rámci podpory drobného podnikání se tedy tento krok rozhodlo udělat město, které by tak mohlo rozhodovat, jaké záměry se v zóně objeví. Navíc, pokud budeme vlastníky této plochy, budeme schopni lokalitu ovlivňovat v širších souvislostech. Například lépe řešit bydlení v městských domech v ulicích Alšově, Vrchlického a Mánesově a tuto problematickou část Krnova v relativně krátkém čase kvalitativně posunout úplně někam jinam,“ v závěru dodal Michal Brunclík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…