Velebný (ČSSD): Krize ve zdravotnictví! V regionu chybí zubaři!

27.07.2016 20:47

Přes osm tisíc pacientů nemá svého zubaře. Vyplývá to ze statistik! Problémy jsou i na Bruntálsku! Připravuje se motivace pro studenty lékařských fakult.

Velebný (ČSSD): Krize ve zdravotnictví! V regionu chybí zubaři!
Foto: Archiv Ladislava Velebného
Popisek: Ladislav Velebný

Občany na Bruntálsku z oblasti zdravotnictví v posledních dnech nejvíce trápí, že nemají kam jít ke svému zubaři. Problémy hlásí z Vrbenska, Rýmařovska, Osoblažska a dalších částí regionu. „Ve Vrbně jsou ještě dva zubaři, ale už neberou pro plný stav. V okolních městech žádný zubař či zubařka nebere nové pacienty. Nevíme, kam máme jít. Na dotaz, kdo nás ošetří, nám bylo sděleno, že musíme jít na zubní pohotovost a to do Olomouce,“ stěžovala si Lenka Rybárová z Vrbna pod Pradědem.

Jak ze statistik vyplývá, na Bruntálsku 70 procent zubařů ordinuje ve věkové kategorii 51 a více let. Nepodařilo-li se končícím stomatologům plynule předat ordinaci jinému lékaři, je kartotéka pacientů neobsazeného obvodu předána na Krajský úřad v Ostravě. Celkem se jedná o asi 8 400 pacientů. Například v případě vrbenské ordinace umístěné v objektu základní školy se jednalo o asi 2 400 pacientů, z toho přes 800 dětí a mladistvých.

„Podle posledních zpráv máme naději, že bude obsazen jeden volný obvod v Bruntále. To je určitě dobrá zpráva. Opakované vyhlášení výběrového řízení na obsazení obvodu může být vnímáno jako „pouhá“ formalita, byť nezbytná. Důležité jsou konkrétní kroky MSK na podporu obsazení ordinací,“ komentuje moravskoslezská zastupitelka Helena Kudelová.

ČSSD připravuje motivaci pro lékaře

Moravskoslezský kraj na návrh náměstka pro zdravotnictví Jiřího Martínka rozhodl o praktických krocích k podpoře zájmu zubních lékařů a hlavně studentů pátého ročníku stomatologických fakult - nabídka individuální dotace pro vyšší motivaci obsadit volné obvody ve výši 150 tisíc korun na osobu s podmínkou závazku poskytování služeb minimálně tři roky při minimálním úvazku 0,8.

„Zároveň se pracuje na podpoře z Ministerstva zdravotnictví. Očekáváme, že připravované opatření pro zubaře bude vyhlášeno v krátké době v obdobném znění jako podpora pro praktické lékaře všeobecného lékařství a praktického lékařství pro děti a dorost, snad i s vyšší dotací s ohledem na náklady vybavení ordinace zubaře,“ dodala Kudelová. Připomněla, že ČSSD připravuje motivaci pro lékaře. Chce prosadit zvýšení platů ve zdravotnictví o deset procent!

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.