Velebný (ČSSD): Můj problém s hazardem

24.09.2015 5:26

Hazard je třeba zdanit! Pořádně a od podlahy! Proti této logice se jenom těžko argumentuje, že? Přesto mám jistý problém s tím, abych jen tak bez velkého přemýšlení zvednul ruku pro to, co se chystá v Poslanecké sněmovně.

Velebný (ČSSD): Můj problém s hazardem
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

Jenom velmi rychle načrtnu situaci. Loterie, hry a hazard jsou zdaněny (v současnosti) hned několikrát. Je tu sektorová daň dvacet procent. Tu platí všechny společnosti (pokud vůbec daně v České republice platí) z rozdílu mezi vsazenými penězi a vyplacenými penězi. Majitelé hracích automatů ještě přidají státu 55 korun za každý den a jednu „bednu“. Pan ministr financí hledá další peníze do rozpočtu, a protože jeho úřad není nějak schopen předkládat návrhy včas, zjednal si poslance ze své strany Jana Volného, aby podal návrh na zvýšení daně. Takže máme na stole 25 procent pro všechny a k tomu 110 korun za „bednu“ a den.
Vedle toho se naplno rozjely další nápady. Teď zrovna je na stole asi tak pět nebo i více jiných možností, vlastně už to nikdo pořádně neví – není divu. Chvíli existovala jakási dohoda uvnitř koalice, která teď zase neplatí.

Kromě sektorové daně platí loterijní firmy i korporátní daň (jako každá společnost) a navíc si nemohou odečítat DPH z investic (ani z propisek…) Jenom na sektorové dani odvádějí společnosti s českou licencí skoro osm miliard ročně. Což není vůbec málo.

Já bych k tomu ale chtěl říct něco jiného. Roky jsem se pohyboval a v podstatě stále pohybuji v komunální politice, vím moc dobře, jaké škody páchá hazardní hraní, kolik kriminality se s tím pojí. A také, jak podstatné jsou pro mnoho obcí peníze z téhle oblasti (jenom na okraj – návrh kolegy Volného také mění rozložení peněz mezi obce a stát, takže obce z toho potenciálního zvýšení daně nebudou mít vůbec nic).

Mám v hlavě několik důvodů, proč se mi nynější nápady na zvýšení daně nelíbí a budu mít problém pro ně hlasovat.

Za prvé: Vedle společností s českou licencí existuje spousta dalších, které působí z daňových rájů nebo ze zemí EU. Ty sice inkasují české sázky, ale tady neplatí ani korunu. Zákon, který by to napravil, ministerstvo financí předložilo pozdě. Účinný může být až od roku 2017.

Za druhé: Když zvýšíme daň těm, kdo daně v ČR platí a necháme dál působit ty, kteří neplatí ani korunu, je to správné? Opravdu se tím zvýší výběr daní? Nebo dáme domácí hráčům ránu do vazu a jenom posílíme cizinu? Už letos inkasují z herních automatů obce a města sotva polovinu toho, co se předpokládalo, nebude to ještě horší?

Za třetí: Legální „bedny“ jsou houfně vytlačovány „kvízomaty“ a dalšími fintami, jak obcházet zdanění. Nesporně přibývá i nelegálních heren. Ve sportovních sázkách se dnes prosází polovina peněz na internetu u firem, které sídlí v cizině a nemají českou licenci. Stát si s tím zatím neumí poradit, neumí ochránit plátce daní, ale chce jim tuto daň zvýšit? Mně to nepřipadá férové.

Za čtvrté: Podle mého existuje rozdíl mezi sázením čísel v loterii a tím, když někdo hraje u počítače poker nebo někde v herně stojí u automatu deset hodin vkuse. Riziko patologického hraní je naprosto jiné. Opravdu má být sazba z prvního i z druhého stejná? Já o tom pochybuji.

I kdybychom uvalili na hry a hazard sektorovou daň 25, 35 nebo třeba 50 či 99 procent, lidé budou hrát dál. Pokud mluvíme o regulaci pomocí daně, znamená to spíše odsunutí hraní do šedé zóny a jeho kriminalizaci. A to není rozumné. Prostě není.

Z pohledu komunálního politika i z pohledu poslance mám s tímhle daňovým hokusem - pokusem problém. A dneska mi skoro nejlepším řešením připadá nechat sektorovou daň tam, kde nyní je. Připadá mi lepší začít pečlivě a důkladně jednat o velké novele loterijního zákona a zákonů souvisejících, kde nastavíme daň na roky dopředu a dostatečně s předstihem, kde konečně splníme výzvy EU a díky povolení on-line hraní z ciziny si také otevřeme cestu k jeho zdanění v ČR a jeho regulaci, kde umožníme efektivní boj s nelegálním hraním a skutečné potírání daňových úniků, jakými jsou „kvízomaty“. Které jsou nyní sice „zakázané“, ale je jich plná republika a den za dnem ničí legální konkurenci.

Naše ekonomika kvalitně roste. Příští rok nemůže mít státní pokladna problém s příjmy, alespoň pokud budeme schopni vybírat daně s elementární efektivitou. Tak proč bychom měli škrtit loterijní společnosti, když nemáme ponětí, jestli je neuškrtíme úplně?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.