Vencálek (SZ): Lustrační zákony je potřeba novelizovat

03.11.2013 9:01

Lustrační zákony byly zavedeny proto, aby jedinci s minulostí v KSČ a bezpečnostních složkách minulého režimu nemohli zastávat vybrané funkce spojené s řízením státu. Plní ale ještě svou funkci?

Vencálek (SZ): Lustrační zákony je potřeba novelizovat
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Povolební události mě donutily přemýšlet o smyslu lustračních zákonů. Ty byly zavedeny proto, aby jedinci s minulostí v KSČ a bezpečnostních složkách minulého režimu nemohli zastávat vybrané funkce spojené s řízením státu. Týkají se však především funkcí nevolených, zřejmě z naivní porevoluční představy, že kupříkladu bývalé StBáky by nikdo nikam nezvolil. Ukazuje se však, že minulost jejich volených zástupců občany České republiky buď nezajímá nebo ji bagatelizují.

Příkladem budiž například Zdeněk Ondráček, který ve službách SNB v roce 1989 zasahoval proti demonstrantům a v letošních volbách byl se ziskem 2 999 preferenčních hlasů zvolen poslancem za KSČM (celý článek zde: aktualne.centrum.cz/domaci/volby/clanek.phtml?id=793860). Lidé s komunistickou minulostí ale zdaleka nejsou jen v KSČM - kupříkladu spolupráce miliardáře Andreje Babiše, o kterém se hovoří jako o faktickém vítězi uplynuvších voleb, s StB je tématem hojně diskutovaným. Kdyby se Babiš chtěl stát ministrem, negativní lustrační osvědčení by potřeboval, jak ale podotýká advokátka Klára Samková: „(...) Ale on to negativní lustrační osvědčení dostane – stejně tak jako mnozí jiní, zcela jednoznačně kovaní… Výmaz z registru se totiž žaluje žalobou na ochranu osobnosti, kdy tedy musí ten, kdo je žalován, prokázat, že jej tam zapsal oprávněně… Tedy musí ustát důkaz pravdy. A to se v podstatě v Čechách nepodařilo v žádném případě, když si dotyčný registrovaný usmyslel, že prostě evidenci spisů znevěrohodní… Takže se na estébáka na financích s klidem spolehněte. (...) Vázací akty ze Slovenska jsou, pokud vím, registrované na Slovensku. Takže v Čechách musí dostat negativní lustrák, protože tady v Čechách opravdu vylustrovaný není…" (celý článek zde:denik.cz/denik/c/babis-by-se-pro-ministerstvo-obetoval-co-ale-s-lustracnim-osvedcenim-20131030.html).

K čemu tedy lustrační zákony jsou? Nevidím důvod, proč by například registrace zmiňovaných vázacích aktů na Slovensku měla umožňovat získání negativního lustračního osvědčení v České republice. Stejně tak považuji za důležité otevřít otázku, zda povinnost dokládat lustrační osvědčení nerozšířit i na mandáty volené, tedy že každý kandidát do Poslanecké sněmovny, Senátu či jen obecního zastupitelstva by toto osvědčení musel přikládat ke svému souhlasu s kandidaturou. V rámci zachování možnosti demokraticky se rozhodnout, koho za svého voleného zástupce chci, by však možná nebylo ani nutné kandidáty s pozitivním lustračním osvědčením z kandidátních listin vyškrtnout - stačilo by jen tyto údaje povinně uvádět na hlasovacích lístcích. No uznejte, dali byste svůj hlas někomu takovému: „Jan Novák, stavební inženýr, 64 let, člen KSČM, 1969-1989 člen KSČ, 1975-1989 veden jako spolupracovník StB"?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matouš Vencálek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.