Veselý (ČSSD): Koalice končí s principem otevřené radnice

25.01.2015 16:17

Současná koalice začíná omezovat otevřenou radnici. Vzhledem k tomu, že jsem byl (a vlastně stále jsem, byť s omezenými možnostmi) velkým prosazovatelem principu otevřené radnice, dovolím si přispět svou troškou do mlýna.

Veselý (ČSSD): Koalice končí s principem otevřené radnice
Foto: PiseckýSvět.cz
Popisek: JUDr. Ondřej Veselý

Základní principy, které jsme prosadili v rámci otevřenosti radnice ve vztahu k radě města, jsou dva. Přístupné materiály a usnesení rady, účast opozice na jednání rady. Jedno opatření bez druhého nemůže fungovat, protože pokud zpřístupníte pouze materiály, pak je možné se zorientovat v rovině komu a za kolik, ale už nezjistíte proč, tedy budou možné malé domů. Pokud nezveřejníte materiály a usnesení, pak sice někdo z opozice uvidí a uslyší jednání rady a bude brzdou malých domů, ale bude se velmi špatně orientovat v jednání, spoustu věcí mu unikne a veřejnost zůstane prakticky bez informací. Ústup současné koalice z druhého principu, který je pojistkou transparentnosti jednání rady, je zcela zřejmý. Na jednom z prvních jednání rady města, v situaci, kde si bylo třeba říci věci nekorektní, byl opoziční zastupitel z rady vykázán. Trapné pokusy pánů místostarostů zlehčit toto porušení jednacího řádu rady s komentáři "bavili jsme se o tom, jak hrála Barcelona" poněkud nekorespondují se zápisem z rady: " Na návrh JUDr. Knota vyhlásila starostka krátkou přestávku pro uzavřenou poradu členů rady. Nečlenové rady byli požádáni o opuštění místnosti." Nyní koalice vymyslela další specialitu UZAVŘENÁ PŘEDJEDNÁNÍ RADY MĚSTA. Za této situace už může koalice rovnou říci, že opozici z rady města zcela vylučuje, k čemuž jsem ostatně vyzýval koalici při interpelaci na vykázání opozičního zastupitele z jednání rady. Aby opoziční zastupitel seděl na radě, kde bude probíhat už jenom mávání rukou a veškerá šméčka budou dávno domluvena za zavřenými dveřmi, je skutečně ztráta času. Koalice by prostě měla otevřeně přiznat, že v systému otevřené radnice dává zpátečku. Je to sice špatná zpráva pro město Písek a jeho občany, protože se po čtyřech letech opět plíživě vrací model fungující v Písku dvacet let (1990-2010) "já na bráchu, brácha na mě", ale pořád lepší než trapné výmluvy.

Vyšlo na piseckysvet.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.