Větrovský (ANO): Chceme vytvářet další rejstříky pod státem?

16.08.2017 18:27

Projev na 9. schůzi Senátu dne 16. 8. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a zákon o daních z příjmů

Větrovský (ANO): Chceme vytvářet další rejstříky pod státem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za hnutí ANO Jaroslav Větrovský

Tak děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně, já bych možná nejdříve reagoval na to, co tady řekl pan senátor Láska. Nezlobte se, pane senátore, ale ten váš projev, a moc se omlouvám, to vypadalo spíš jako – neplaťte povinné ručení, nic se vám nestane.

Je to zákonné, zákonná povinnost, zákonné ručení. To znamená, že každý má povinnost, když jezdí, ano, když nejezdí, ať vezme značky, dá je do depozitu, nebo auto odhlásí z registru. Registr je rozhodující. Vy jste, paní senátorko, nevím, jestli musím říkat prostřednictvím paní předsedající... (Miluše Horská: Ano.) Ano, jako je to ve sněmovně. Vy jste řekla příklad, když ten člověk jezdí třeba jenom v létě. Má to otevřené autíčko, které může používat jenom v létě. Ale on může sjednat pojištění přece jenom na určité období. On nemusí platit v zimě, kdy, předpokládám, že s takovýmto autem jezdit nebude, když sněží a je mráz. I to se dá takto sjednat.

Já si myslím, že jsme řadu těch věcí, které právě byly kritizovány tehdy, já jsem byl jedním z velkých kritiků, i na rozpočtovém výboru, nejen jako předseda rozpočtového výboru, ale říkal jsem tam i osobní zkušenosti s tím, jak postupovala tehdy Kancelář pojistitelů. Řeknu tady i šikanózně postupovala. Dával jsem tam příklad přívěsného vozíku. Za tři roky si... Ten člověk to neudělal úmyslně, že neměl zaplacenou pojistku, to byla žena, která z opomenutí nezaplatila a přišla jí taková částka, která daleko přesahovala cenu toho vozíku. Ano, tak to bylo značně úměrné, Česká kancelář pojistitelů si tehdy stanovovala ten příspěvek podle svého. To odstraňujeme právě tím naším návrhem, kdy to bude vyhláškou ministerstva financí. Tak také aby ministerstvo financí mohlo potom reagovat na různé změny v pojištění a tak dále.

Směrodatný je tady registr. Tehdy, ano, byly problémy s polopřevody, kdy byl zmatek, v registru nebyly všechny věci, dnes je toto odstraněno. Kancelář pojistitelů, která má svůj registr pojištěných, si může v registru vozidel najít, zdali to vozidlo, které je přihlášeno k provozu, je v registru, zdali je také pojištěno. Tady odpadají jakékoli pochybnosti o tom, jak to je. A musím zdůraznit, kdo jezdí, je v registru, musí mít povinné ručení. Kdo nejezdí, nechť dohodne jenom na určitou dobu, nebo jezdí jenom po přechodnou dobu, ať si domluví pojištění po určitou dobu, nebo odevzdá značky do depozitu, nebo auto odhlásí. To přece je jednoduché.

Upravili jsme tam, a to opravdu problém byl, otázka těch, kteří způsobili škody, neměli zákonné ručení uzavřeno. Ty škody přesahovaly milionové částky. Nikdy z nich Česká kancelář nemohla dostat tu částku. Oni padali ti lidé opravdu do sociálních problémů, na celý život byli nějakým způsobem zadluženi, ne vždy to bylo úmyslné. Bylo to i opomenutím, že ti lidé nezaplatili. Takže to jsme odstranili právě tím, že po nich bude vyžadováno jenom těch 30 % do maximální výše 300 000 korun.

Samozřejmě, to se netýká těch, kteří způsobí nehodu pod vlivem alkoholu, drog. Tam bude samozřejmě ta částka vymáhána stále.

Padla tady otázka, proč by to neměl zajišťovat nebo proč to nezajišťuje stát. Ale stát přece nemá registr pojištěných. Ten registr má Česká kancelář pojistitelů. My chceme vytvářet další rejstříky pod státem? Přece kvůli tomu je obrovská debata, když se nějaký rejstřík objeví, že tedy stát chce zase nějaký rejstřík, takže já si myslím, že to správné není.

Snažili jsme se opravdu, aby ta legislativa byla srozumitelná, aby se odstranily ty věci, které tehdy vadily. Je tam i to, že vymáhat lze rok zpátky. Roční promlčecí lhůta. Dříve byla tříletá. Dneska je roční. Ta promlčecí lhůta.

Možná, že jsem na něco zapomněl. Ale já si myslím opravdu, že ten náš návrh, to, co jsme kritizovali, tady dávám panu senátorovi Láskovi za pravdu, to, co se dříve dělo, ano, bylo to špatné, snažili jsme se to napravit. Myslím si, že kdo opravdu se s tím důkladně seznámil, s tím návrhem toho zákona, tak musí uznat, že řada věcí, které tehdy vadily, je vyloučena. A že to dělá Kancelář pojistitelů, je logické, už jsem to tady řekl, má rejstřík. A že nemůže svévolně ty prostředky používat na cokoli, to je přece zcela evidentní. Může je používat jenom pro krytí těch škod, které tady nelze z toho zákonného pojištění krýt. To zaprvé. A pokud ty prostředky tam zbudou, když to takto řeknu, tak je převádí do Fondu zábran. A tam jsou snad smysluplně využity ty prostředky pro integrovaný záchranný systém, pro hasiče, dobrovolné hasiče, pro programy prevence v dopravě. Takže v tom já bych opravdu problém neviděl. Děkuji.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…