Veverka (Svobodní): Kvůli sportovní hale nebudou peníze na důležitější investice

19.05.2016 9:09

Valašské Meziříčí má něco málo přes dvacet dva tisíc obyvatel. I přesto se chystá zařadit k městům s velkou sportovní halou za padesát milionů korun.

Veverka (Svobodní): Kvůli sportovní hale nebudou peníze na důležitější investice
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Místopředseda Strany svobodných občanů a občan Valašského Meziříčí František Veverka varuje, že nejen výstavba, ale i následné provozní náklady zmrazí investice města na několik let.

Sportovní hala by měla stát v místní části Kasárny a s její realizací by se mělo začít v příštím roce. Odhadovaná cena se pohybuje kolem padesáti milionů korun, větší část by podle představ vedení města měla pokrýt dotace. Představitelé radnice hledali inspiraci pro podobu haly v několika městech. Nakonec ji našli v Bohumíně. I v té valašskomeziříčské by měly být tři sportoviště.

„Bohumín ročně na provoz své haly vynaloží deset milionů,“ upozorňuje Veverka s tím, že v případě valašskomeziříčského projektu se sice nepočítá s bazénem, ale provozní náklady se i přesto budou pohybovat řádově v milionech.

Veverkovi se nelíbí ani to, že město chce halu postavit, i když nemá vyřešenu revitalizaci některých sídlišť. „Bohužel, radnice promeškala všechny dotační tituly. Mezitím vyšel nový zákon o přidělování dotací na revitalizace a týká se toho, že dotovaná sídliště nesmí ležet v zátopových zónách. Dvě valašskomeziříčská sídliště v takových zónách ale jsou, takže se na ně nedostane. Odhadovaná cena pro revitalizaci jednoho sídliště je 15 milionů. Místo stavby haly se tak mohly opravit téměř dvě celá sídliště,“ myslí si místopředseda Svobodných.

Podle Veverky existují dvě možnosti, jak situaci řešit. Ve městě je totiž deset školních tělocvičen. O jejich reálném využití ale zastupitelé nic nevědí. „Jejich úprava pro konkrétní sportovní vyžití by byla určitě levnější, než zmiňovaná padesátimilionová investice. Nebo si sportovci prostřednictvím svých manažerů a členů mohou zajistit finance na realizaci sportovní haly a postavit si ji sami, jak je běžné v celé Evropě. Není možné jen natahovat ruku směrem k městu. To tady má být pro všechny, nejen pro sportující,“ uzavřel Veverka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky