Vích (SPD): Evropská komise si vykládá pravidla po svém

27.12.2016 21:32

V záplavě vánočních evropských a světových událostí tak nějak vyniklo prohlášení elitáře Junckera, který po nedávném teroristickém útoku nákladním automobilem v Berlíně prohlásil, že imigrační politiku EU ve vztahu k uprchlíkům i nadále nechce měnit.

Vích (SPD): Evropská komise si vykládá pravidla po svém
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Na druhou stranu v podstatě v tichosti Evropská komise ohlásila, že odpouští Španělsku a Portugalsku porušování závazku snížit rozpočtový deficit. Podle dohod EU nesmí být vyšší, než tři procenta HDP, ale obě země tento limit dlouhodobě překračují.

Evropská komise tím v podstatě pohřbívá poslední špetky své důvěryhodnosti. Jako by už nestačila její zoufalá bezradnost v migrační krizi.

Pro mě osobně to je další velké zklamání. V očekávání nějaké sebereflexe, schopnosti uvědomit si vlastní chyby po brexitu a očekávání pevného postoje ze strany EU, přišla studená sprcha. Byl očekávaný pevný postoj, přijetí rozhodného stanoviska a měly přijít ve směru ke zmíněným státům patřičné sankce. EK měla buďto stanovit jiná pravidla, anebo těmto zemím uložit povinnost třeba zvýšit spotřební daně.

Brusel prostě obchází hrůza z dalších exitů, protože obyvatelé Evropy přestávají současné podobě evropského projektu věřit. Jak se na tento projekt mohou dívat občané s rozpočtovou disciplínou jako Rakousko anebo Německo? Anebo naši občané, kteří se museli smířit se skokovým zvýšením spotřební daně na cigarety a tabák? Proč třeba není uzákoněna v EU minimální mzda anebo minimální důchod?

Pravidla jsou od toho, aby se dodržovala. Tento postoj EK je však pro tyto státy nemotivační a stále více vyvolává dojem, že orgány EU si vykládají jednotlivá pravidla po svém.

Otázkou zůstává, jak skončí tento projekt marnotratnosti, byrokracie a nálad elitářů, který toleruje porušování svých vlastních pravidel jenom proto, aby si koupilo klid za naše peníze. 

Převzato z profilu.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu