Vích (SPD): Kolaps Řecka má vyřešit přímá demokracie a EU dále tápe

02.08.2016 5:34

Řecko chce ve své ústavě zakotvit prvky přímé demokracie a EU odpouští některým státům porušování rozpočtových deficitů ze strachu z dalších exitů.

Vích (SPD): Kolaps Řecka má vyřešit přímá demokracie a EU dále tápe
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Radovan Vích (SPD)

Nevím, jestli jste zaznamenali prázdninovou skutečnost, že Řecký premiér Cipras by rád navrhl změny v ústavě rozšířením zastupitelské demokracie o prvky přímé demokracie. Občané by měli podle něho mít možnost pomocí referenda se vyjadřovat k přijímaným zákonům anebo přímo volit prezidenta. Je jasné, že vliv nedávných voleb v Rakousku anebo britské podoby v rámci brexitu, mají na tyto názory zásadní vliv.

Občané by se měli mít možnost rozhodnout o tom, co je pro jejich zemi dobré a to bez ohledu na věk anebo úroveň vzdělání či postavení na společenském žebříčku. Vyřešit kolaps a klinickou smrt Řecka je pro elitáře z Evropské komise úkol nad jejich schopnosti. Přitom řešení se nabízí. Řecko vyloučit z EU a následně devalvovat drachmu a snažit se dobýt olivovým olejem a turistikou své původní pozice. To je ale pro Řecko velmi bolestivé řešení, protože by bylo zatíženo clem na dovoz zboží do států EU. Je po finanční krizi, peněz je málo a Řecko potřebuje produkovat vlastní výrobky s velkou přidanou hodnotou a nejlépe nezatížené clem. Takže si to nechá raději od EU „setsakramentsky“ zaplatit i z našich daní, a nakonec stejně tomuto kroku neuteče. To vše v kontextu páchání sebevraždy Evropské komise v přímém přenosu. Nejen svým „nekonáním“ v otázce zastavení ilegální imigrace fanatických islamistů do Evropy, ale i tím, že odpouští Portugalsku a Španělsku porušování závazku snížit rozpočtový deficit, který podle platných smluv EU nesmí být vyšší než 3% HDP. Toto obě země dlouhodobě překračují. 

To je v současné době mírně řečeno šokující. Všeobecným očekáváním v této době by byl zásadní postoj a tímto opatřením opět ztrácí EU svou věrohodnost. Je to nepříjemné a bolestivé opatření. Udělovat sankce státům s deficitem je nepopulární. Potom ale měla Evropská komise buďto změnit kritéria hodnocení anebo nařídit nápravná pravidla třeba zvýšením určitých daní. To se ale nestalo. Takže je to vlastně návod i pro ostatní státy EU, že se toto pravidlo prostě dodržovat nemusí. Brusel má prostě strach z dalších exitů a obyčejní občané starého kontinentu přestávají utopistickému modelu „Evropského superstrátu“ čím dále více věřit. Je na čase i u nás vyhlásit Referendum o vystoupení z EU, protože je čím dále více evidentní, že EU si vlastně prostřednictvím svých elitářů dělá z jednotlivých států pouze loutky jako nástroje své moci. Tomu bychom měli mít sílu se bránit.

Převzato z profilu

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.