Vích (SPD): Můžeme mít rádi EU?

13.11.2017 14:15

Evropský parlament (EP) se chystá vyčlenit prostředky (mj. z daní našich daňových poplatníků) na společnou proevropskou kampaň před dalšími volbami do europarlamentu, které se budou konat v roce 2019. Otázkou zůstává, jestli v té době bude ještě EU.

Vích (SPD): Můžeme mít rádi EU?
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Bude to také v době, kdy Brexit  již bude dokončen, tedy v době, kdy by měl být již také dořešen výpadek britského příspěvku do unijního rozpočtu, který je ročně cca 9% (10 mld €) , a to není v sedmiletém plánovacím cyklu EU zrovna málo. Dotační politika EU po roce 2021 je v nedohlednu, ale již dnes je jasné, že dotační penězovod pro nás dozná zásadních změn, pokud neskončí úplně. Platit ale budeme do Bruselu i nadále.

Prostředky na kampaň, abychom měli EU rádi, by měly jít na to, aby evropské občany přesvědčily nejen o tom, že je potřeba jít k evropským volbám, jež mají tradičně nízkou volební účast, ale také proto, aby svým hlasováním podpořili další trvání EU. Unijní federalisté jsou zoufalí z výsledku nedávných voleb v Rakousku a u nás, a proto chtějí vytvořit propagandistickou mašinu, který bude umlčovat oprávněné  kritické hlasy. I u nás byly před minulými volbami na kampaň EP, která měla voliče motivovat k hlasování ve volbách, vyčleněny vysoké finanční prostředky. Nechvalně  známé je z minula například propagandistické video tehdejší kandidátky do europarlamentu Zuzany Roithové o Lisabonské smlouvě a nelegální migraci.

Eurokritické názory jsou dnes vnímány jak diskurs v kontextu nezvládnuté migrace. Nutno říci, že je to pravda pouze částečná. Zásadní je přístup elitářů jak z EU, našich současných vládních představitelů a také našich europoslanců k projednávané agendě. Jejich přístup k prosazování zájmů našich občanů  na poli bezpečnosti, hospodářství, zemědělství a v sociální oblasti je tragický. Nikdo z nich také nebyl schopen našim občanům dostatečně vysvětlit  výhody našeho členství v EU, které zejména po přijetí Lisabonské smlouvy nemá pro naše občany racio.

V kontextu těchto úvah se zamýšlím nad tím, proč bych měl mít současnou EU rád. Mohu mít rád své rodiče, manželku, sourozence, své děti, příbuzné, našeho psa atp. Zcela určitě mohu mít rád také třeba můj dům, mé rodné město anebo vesnici, mou vlast. Některé z těchto věcí mohu i milovat. Zcela určitě jsem spoustu věcí nezmínil. Ale proč bych měl mít rád EU? Byrokratický konglomerát, ve kterém se hovoří 24 jazyky a jehož oficiálním jazykem má být jazyk jednoho ze zakládajících států, který paradoxně z EU odchází jako první? Společenství, kterému vévodí Juncker, Tusk a bez Merkelové a Macrona nejsou schopni prosadit absolutně nic?  Organizaci, která z našich daní podporuje dotační programy z nichž vznikají kauzy jako ROP Severozápad, dotuje stavby jako wellness pro koně anebo asfaltky na lesních cestách? Spolek, který zlikvidoval naše cukrovarnictví a zemědělství a uvalil sankce na Rusko a naši podnikatelé a skláři sem nemohou vyvážet své výrobky? Administrativní moloch, který nám nařizuje koho a kdy si máme do země vzít a integrovat, kolika litry vody máme splachovat, zakazuje nám Rum a vnucuje nám bankovky s mosty, které mají nahradit možná náš poslední nástroj suverenity - snad nejkrásnější bankovky na světě podle návrhu Otakara Kulhánka?

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Názor, že EU nemá alternativu je zcela lichý. Podívejme se na dění v Katalánsku, výsledky voleb ve Francii a Nizozemí anebo na politickou situaci v našich okolních státech. Rakousko, Polsko, Maďarsko a výsledky komunálních voleb na Slovensku. Tím vzniká potenciál dalšího rozvoje formátu Visegrádské čtyřky společně s Rakouskem a popřípadě dalšími státy, které mohou vytvořit alternativní protiváhu pro jednání se světovými mocnostmi. V tomto případě se jedná minimálně o 70 milionů občanů. Anebo předchozí formát EHS, který zabezpečoval čtyři svobody (pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu). Může také vzniknout zcela nový formát co nejužší spolupráce našich sousedních států, který bychom mohli v rámci naší zahraniční politiky iniciovat.

Ze všech výše uvedených důvodů se domnívám, že naši občané by měli mít možnost se v rámci referenda rozhodnout, zda chtějí anebo nechtějí přijmout euro a zda chtějí být i nadále součástí stávající EU. Referendum ale musí splňovat čtyři parametry - lze ho vyhlásit v případě shromáždění minimálně 100 tisíc podpisů, obsah nesmí být v rozporu s Listinou  základních práv a svobod, může mít i nulovou účast a musí být pro vládu závazné. V opačném případě je to z mého pohledu pohrdání voliči.

Pokud má vzniknout něco nového, tak se to staré musí začít bourat. O tom hovořili již před sto lety takoví muži, jako T.G. Masaryk a Dr. Edvard Beneš. A to byli nějací vlastenci, státotvorci a demokraté. Anebo to byli separatisté s diskursem?

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce