Vích (SPD): NATO a generál Petr Pavel je prodloužená ruka USA

21.06.2016 12:33

Ve článku je úvaha nad vystupováním generála Petra Pavla ve vztahu k RF a Ukrajině a stavem a úrovní armád států NATO.

Vích (SPD): NATO a generál Petr Pavel je prodloužená ruka USA
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Pan armádní generál Petr Pavel je bezpochyby velmi chytrý muž. Nikdy jsem si nevšiml, že by nevěděl o čem mluví a jeho vystupování a chování ve vztahu k podřízeným, nadřízeným a médiím je vždy slušné a bez emocí. S funkcí se lidé mění. Pan generál není druhých nejvyšším funkcionářem v rámci aliance, jak se nás snaží přesvědčit naše veřejnoprávní média, ale je nejvyšším vojákem v rámci aliance, a to je rozdíl! Chápu, je oficiálním představitelem zástupců nejvyšší generality všech delegací armád při NATO, tudíž jejich oficiálním mluvčím, ale je to stále voják. Měl by se tedy vyjadřovat k vojenským aspektům a nikoliv ke skutečnostem, ke kterým nemá dostatek relevantních informací. NATO není "vševědoucí". Má informace takové, jaké mu jednotlivé státy dají k dispozici a to neznamená, že mu automaticky dá VEŠKERÉ své informace. Všechno ostatní je hádání z "křišťálové koule" a domněnky a úvahy.

Nad úvahou, že Rusko chce zmást občany EU, aby přestali věřit vlastním politikům zůstává rozum stát. Rusko se prostě jenom brání a trpělivost Prezidenta Putina je obdivuhodná. NATO se permanentně rozšiřuje stejně jako EU, to znamená bez ohledu na požadovaný určitý standart a interoperabilitu schopností jednotlivých nových členů. Jednotlivé státy NATO a jejich armády by se měly v první řadě zásadně integrovat. To může trvat i dekády a to se může dít pouze investicemi do nejmodernějších zbraní a zbraňových systémů a permanentním výcvikem. Přijetí za nového člena NATO stát, jehož armáda dosahuje vysoké úrovně operačních schopností, je bezpochyby přínosem. Může to být armáda státu, který na ni trvale a dlouhodobě vyčleňuje nemalou část finančních prostředků, tedy okolo 1,8% HDP a více.

Tak tomu však v praxi není

Jednotlivé, zejména nové státy NATO, mají zpravidla velmi zastaralou výzbroj a potýkají se s podobnými problémy, jako naše armáda, tedy nedostatkem nejmodernějších technologií, výzbroje, techniky a munice ale zejména schopnými a dobře zaplacenými a motivovanými vojáky, připravovanými soustavně k obraně vlasti. Tento deficit je důsledkem politiky všech předchozích vlád od roku 1989, kteří nechali naši armádu dlouhodobě přežívat a umírat. Z toho potom logicky vyplývá, že státy spoléhají nikoliv na vlastní obranné schopnosti ale na to, že jim NATO při obraně jejich státu pomůže.

Tato představa je však naivní. NATO by podle článku IV. a V. WS mělo přijít pomoci, ale pokud by tomu tak bylo, tak by přeci již dávno muselo být na pomoci v Turecku. Ve skutečnosti však USA koordinují s Ruskem svůj postup při operacích proti ISIL. Takže ono to asi s tím NATO bude všechno trošku jinak a pan generál Petr Pavel by se měl v první řadě vyjadřovat jako voják AČR, a nikoliv jako tiskový mluvčí armády USA.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…