Vích (SPD): Novoroční televizní taškařice hnutí ANO

04.01.2017 7:31

Dne 3. ledna 2017 jsme mohli zaregistrovat mediální výstupy ministrů za hnutí ANO v ČT. Pro mě byly až zarážející.

Vích (SPD): Novoroční televizní taškařice hnutí ANO
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

První byl ministr Babiš s přebytkem státního rozpočtu a následně ministr Stropnický při přebírání vozidel TATRA pro armádu.

Co se týká přebytku státního rozpočtu, tak je pro mne záhadou, jak může mít MF druhý pracovní den po Novém roce tak přesné výsledky, když jenom na bankovní převody mají jednotlivé banky dva dny. Domnívám se tedy, že mělo jít pouze o ukazatele vývoje státního rozpočtu za prosinec 2016 a nikoliv o celkovou bilanci.

Přebytek státního rozpočtu je jistě chvályhodný, ale na druhou stranu je všeobecně známé, že neumíme mj. čerpat prostředky ze strukturálních fondů a v podstatě stojí stavebnictví a investice. 

Jinými slovy tyto prostředky prostě zbyly aniž by šly třeba ve prospěch investic anebo našim občanům, nemocným a nezaopatřeným dětem anebo důchodcům. Co se týká DPH, tak tento výběr vzrost sice údajně o 4% ale přitom spotřeba domácností vzrostla o 7%, takže kde jsou ta 3% DPH zůstává také otázkou. Růst v řádu nízkých jednotek procent tedy moc k chlubení není. Není totiž důkazem, že se skutečně daří daň lépe vybírat a potírat miliardové "karuselové" podvody. Ve spotřební dani rozpočtu tradičně pomáhají kuřáci a motoristé, přičemž od ledna sazba na tabák opět vzrostla. Nezaměstnanost už roky klesá, takže daně a povinná pojištění platí víc zaměstnanců a zaměstnavatelů než kdy předtím. Přidalo se i státním zaměstnancům a ozbrojeným složkám. Občané prostě na daních odvádějí více. Tolik k "brífinku" ministra financí.

Následně pan ministr Stropnický přebíral slavnostně před kamerami ČT s naší generalitou 26 nákladních vozidel TATRA, které byly vyrobeny a předány před termínem. Jen pro upřesnění, TATRA vloni vyrobila rekordních 1326 (!!) vozidel.

Tato akce je v běžných armádách akcí na úrovni praporu, kde takovýto počet vozidel přebírá zpravidla technik roty-praporu v hodnosti rotmistr-kapitán s potřebným počtem řidičů. U nás je to záležitost ministra a generality.

Pan ministr obrany se ale moc nechlubí třeba tím, že naše armáda se má dlouhodobě dočkat přezbrojení pásových obrněných vozidel, kdy plánovaný nákup se opět posunul z roku 2019 na rok 2020. Pásová obrněná vozidla BVP2 jsou totiž od roku 2015 za prahem životnosti. To vše v kontextu zpráv, která zveřejňují naše média, tedy že vojsko neví, zač peníze utrácet. Ministr obrany Stropnický tvrdí, že při dlouhé době spojené s nutnou přípravou na klíčové modernizační projekty, lze až v roce 2025 dosáhnout úrovně, aby armáda byla schopna vyčleněné prostředky ve výši 1,4 HDP účinně pojmout. Jinými slovy tak přiznává, že stav naší armády je dlouhodobě nevyhovující a nedostatečný. Takže resort obrany měl sice na rok 2016 rozpočet ve výši 1,04% HDP (47,7 mld. Kč), ale ve skutečnosti tyto prostředky nebyl vlastně schopen utratit, což je také důvodem pro obhajobu výsledků přebytku státního rozpočtu a 26 TATER to asi také nevytrhne.

Takže závěrem lze říci, že mediální výstupy ministrů za hnutí ANO, podporované veřejnoprávní ČT, lze chápat jako účelové a zavádějící. Skutečný stav věcí je totiž úplně jiný. 

Doufejme, že si to voliči uvědomují.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…