Vích (SPD): Politická agónie ČSSD

13.12.2016 15:20

ČSSD teče před blížícími se volbami notně do bot, obrací, mění svůj program a zjišťuje to, co již každý talentovanější občan našeho státu dávno ví.

Vích (SPD): Politická agónie ČSSD
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Sobotkova a Babišova vláda žádný reálný přínos pro pracující občany a drobné živnostníky nemá.Nelze říci, že by každý z nás měl v peněžence za posledních pár let více peněz. Marže nadnárodních nákupních řetězců ve výši až 60%, EET, protikuřácký zákon, korupce a zvyšující se armáda státních zaměstnanců a byrokracie EU prostě něco stojí.

"Nemůžeme být ekonomika založená na žebráckých mzdách a pro pobírače dávek hmotné nouze se vytvoří individuální plány", řekl před pár dny v ČT premiér Bohuslav Sobotka, přičemž zapomněl dodat, že dávku hmotné nouze dostane každý, kdo si o ni řekne. Takže se zpracují individuální plány na každého z armády dlouhodobě nezaměstnaných a nezaměstnatelných, kterých je u nás asi 300 tisíc a na které doplácí všichni, kteří poctivě pracují a odvádí daně?  Záměrně do tohoto počtu nezahrnuji 60 tisíc zdravotně postižených, kterým se zpravidla ekluje ohýbat hřbet před státním úředníkem se smačkanou čepicí v ruce, aby si o tuto formu sociálních dávek řekli, protože mají svou pokoru. Toto však není vlastní všem ostatním pobíračům těchto neadresných dávek, kteří zpravidla přes den zevlují po bulvárech a veřejných prostranstvích, aby se večer stáhli do svých ghett v no-go zónách. Těchto 300 tisíc "občanů" našeho státu prostě nikdy nepracovalo a nikdy pracovat nebudou. Pokud někdo odmítne nabízenou práci, okamžitě by měl přijít o veškeré sociální dávky. Tak tomu však ve skutečnosti není. Rozpočet MPSV na příští rok činí již téměř polovinu celostátního rozpočtu (560,5 mld. Kč), ale že by tyto prostředky šly zejména k těm našim nejvíce potřebným, o tom lze hluboce pochybovat.

Valorizace důchodů, oznámená Sobotkou v jeho politické agonii před nadcházejícím volebním debaklem, podle ČSSD také ve skutečnosti znamená, že se paradoxně přidá nejvíce těm, co mají důchody nejvyšší a nejméně těm, co mají důchody dlouhodobě nejnižší.  Podobně je na tom "pracující bída", která pracuje v montovnách za třetinové mzdy oproti západním zemím, zatížená odvody ve výši 21% z hrubé mzdy zrovna tak, jako jejich zaměstnavatelé, kteří za každého zaměstnance odvádějí také neskutečných 21,7%. Část z těchto odvodů je také chybně (účelově?) nazývána jako důchodové a sociální pojištění, což by ve skutečnosti mělo být nazýváno  jako další daně.  Proč každý pracující nemá individuální účet, na který by si odváděl pravidelně v celé délce svého produktivního věku stanovené odvody, aby tak jasně viděl kolik má na zabezpečení svého stáří?

Tyto skutečnosti v reálu znamenají, že myšlenka sociálně spravedlivé společnosti podle ČSSD zásadně pokulhává. Všichni se opravdu díky přerozdělování máme stejně. Stejně blbě. A to se píše rok 2017.

Převzato z profilu.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice