Vích (SPD): SPD podporuje účelné výdaje na obranu státu

20.07.2018 18:07

Ve středu jsem zaznamenal na teletextu ČT, že jenom hnutí SPD odmítá vyšší výdaje na obranu. Chtěl bych tuto zavádějící a nepřesnou informaci uvézt na pravou míru.

Vích (SPD): SPD podporuje účelné výdaje na obranu státu
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Radovan Vích (SPD)

Hnutí SPD nikdy neřeklo, že je pro snížení výdajů na obranu! Naopak! Hnutí SPD má však dlouhodobě výhrady ke stávající koncepci armády, která má za prioritu přehršel zahraničních operací a neřeší primárně funkci danou Ústavou ČR - tedy obranu území našeho státu. Armáda je našimi politiky dlouhodobě opomíjena, zanedbávána a podfinancována. Má zmrzlé akvizice za 90 miliard zejména za působení předchozího ministra Stropnického, které ještě dále zpochybnila a odsunula Karla Šlechtová (ANO).

Armáda a MO nejsou schopni ani organizačně zvládnout a pojmout akvizice s ročním nárůstem 10 - 15 miliard korun. Rozpočet MO se každý rok navyšuje o cca 10 procent, aby následně nebylo utraceno čtyři a více miliard. To není přípustné.

Armáda musí dostávat tolik peněz, aby byla schopna velké akviziční projekty pojmout v synergií s odborně dostatečně vycvičeným a připraveným personálem včetně odpovídající struktury svých jednotek. To znamená třeba jeden rok 1,4 % a druhý rok třeba 2,1 % HDP, pokud by se jednalo například o nákup pásových obrněných transportérů, které jsou od roku 2015 za oficiální hranicí životnosti. 

Za současnou situaci v armádě jsou odpovědny všechny vlády od roku 2004, tedy ČSSD, ODS a ANO. Tak to jen pro upřesnění!

(převzato z Profilu)

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace