Vích (SPD): Snahy o přepisování dějin i nové ideologické konflikty

16.05.2021 10:07 | Komentář

Jsou debaty o tom, zda Den osvobození slavit 8. nebo 9. května, která kapitulace Německa ve druhé světové válce je ta správnější (aby se podle ní slavilo ukončení 2. světové války). To všechno ale není důležité. Podstatné je, kdo celý roky trvající nejstrašnější konflikt rozpoutal, a kdo ho za cenu neskutečného množství obětí, ukončil.

Vích (SPD): Snahy o přepisování dějin i nové ideologické konflikty
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

V posledních letech vnímám v mediálním prostoru, a také ve školách, intenzivní snahu o přepisování dějin. Za mne je to jasné. Druhou světovou válku zahájilo Německo a následně v ní pokračovalo se svými spojenci. Ostatní státy se k němu buď připojily, byly obsazené nebo byly napadené a ubránily se.

Z těch států, které se efektivně ubránily, jmenujme Sovětský svaz (za cenu obrovských ztrát na životech) a Velkou Británii (kterou při obraně posílili i čeští letci). Tyto dva státy pak za přispění (poněkud pozdní) ze strany USA pak pomohly celou strašlivou situaci v Evropě (ale i jinde po světě) obrátit k vítěznému konci. Bez těch, kteří se aktivně bránili agresorům bychom tu dnes nebyli.

Plány nacistického Německa na to, co udělat s porobenými národy v Evropě byly zcela zrůdné, genocidní a naštěstí se vyplnily jen zčásti. Na osudu Židů, které se Němci systematicky snažili vyhladit, ale i českých Romů nebo i postižených občanů, můžeme jasně vidět, jak moc vážně tehdejší německá vláda své plány myslela. A Slované byli na řadě jako druzí. To je potřeba obdivovatelům Sudetoněmeckého landsmanšaftu připomínat trvale.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Vztahy Československa a později České republiky se Sovětským svazem a následně s Ruskem nebyly bez mráčku. Po Druhé světové válce převládalo nadšení, pocity vděku. Západ nás zradil v Mnichově v roce 1938 a byl celkový posun myšlení směrem do leva. To u některých přetrvalo i po převratu v roce 1948, kdy se k moci v Československu dostala Komunistická strana Československa. Její kroky v 50. letech při politických procesech je třeba odsoudit, a bylo to bohužel inspirované stalinskými čistkami v Sovětském svazu.

Podobně negativně vnímám zacházení s tzv. kulaky, a vůbec násilná kolektivizace měla opět podobnou inspiraci. Na druhou stranu ekonomický rozvoj, zajištění pracovních míst pro každého, výstavba, technologický rozvoj, to byly velké civilizační pokroky. A neustaly ani po roce 1969, kdy bylo Československu vojensky zabráněno vybrat si vlastní cestu rozvoje, možná mimo rámec Varšavské smlouvy a RVHP.  Jinými slovy, ten nedemokratický a totalitní systém byl sice špatný, ale bylo na něm i něco dobrého. Minimálně podpora rodinného bydlení.

Děje, které nastaly v roce 1989 měly tedy zpoždění o dvacet let, ale stejně k nim došlo. Po sametové revoluci, kterou zjevně podporovaly západní vlivy a také ji umožnila politická krize ve více zemích RVHP současně, jejich touha po svobodě a demokracii nás politicky nadlouho odstřihla od vlivu Sovětského svazu a nástupnického státu Ruské federace. Vstupem do Evropské unie se Česká republika vydala jiným směrem vývoje. Nyní narážíme na to, že ani tento směr vývoje není ideální a občané mají zcela oprávněně plno výtek k jejímu fungování a otázkou zůstává, zda v ní vůbec setrvat. Velká Británie se již k odchodu rozhodla a v současné době rozhodující roli hraje již pouze Francie s Německem. Ostatní státy jsou víceméně v roli pouhých „přikyvovačů“. Tak to prostě je!

Je potřeba informovat o věcech pravdivě, objektivně a nezaujatě. K tomu patří i pravdivý výklad historie, ale i informování o současných poltických poměrech vyváženě, objektivně a hlavně pravdivě. EU je prostě jiná, než jsme do ní vstupovali. A tohle naši mladí ve školách hned tak neuslyší a ve veřejnoprávní televizi už vůbec. Jsem ale přesvědčen, že je to potřeba změnit!

(převzato z Profilu)

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…