Vildumetzová (ANO): Kraj musí s dopravou jednat

29.09.2016 5:30

Kandidátka na hejtmanku Karlovarského kraje Jana Vildumetzová se sešla s ministrem dopravy Danem Ťokem, aby mu osobně ukázala dopravní problémy kraje a upozornila ho na nejnaléhavější priority našich řidičů.

Vildumetzová (ANO): Kraj musí s dopravou jednat
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Historicky první hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO)

Kromě zrychlení dostavby dálnice D6, je klíčová možnost označit vybrané již existující úseky jako neplacené. Kraj musí v této věci začít urychleně s ministerstvem jednat a předložit pádné argumenty.

"Jsem ráda, že ministr dopravy považuje dostavbu dálnice D6 za svoji prioritu. Již příští rok se začne s dostavbou nových úseků. V červnu totiž vláda na návrh ministra dopravy schválila parametry výběrových řízení na trojici plánovaných staveb - vybudování objezdů obcí Lubenec a Řevničov a úseku Nové Strašecí – Řevničov. To nám, ale nestačí. Je třeba zrychlit výkupy pozemků, je třeba zahájit práce na dalších úsecích," komentuje hlavní prioritu hnutí ANO v Karlovarském kraji Vildumetzová, podle které nad dostavbou dálnice D6 musí bdít krajský koordinátor 7 dní v týdnu 24 hodin denně.

Pro řidiče v kraji je současně důležité, aby za kusé části dálniční sítě, průjezdní úseky a obchvaty měst nemuseli platit dálniční poplatek. "Ministerstvo dopravy nechce, aby se řidiči na krátkých cestách po městě či tam, kde dálniční síť pouze křižují kvůli poplatku dálnicím, vyhýbali a zbytečně jezdili skrze města po silnicích nižších tříd. To je nebezpečné, neekologické a neefektivní. Již v loňském roce jsme proto navrhli a prosadili v Karlovarském kraji vyjmutí úseku D6 v délce 7 km tedy od Jesenice po exit Cheb sever. Neplatí se ani na obchvatu Karlových Varů," uvedl ministr dopravy Ťok.

Nově navrhovaných 11 úseků dálnic, které navrhlo ministerstvo dopravy vyjmout ze zpoplatnění, vychází z analýz a diskusí s dotčenými starosty a hejtmany."Řada krajů, měst a obcí s námi a se mnou osobně v dané věci jednala, zaslala řadu argumentů. Bohužel Karlovarský kraj mě před předložením návrhu ani jednou neoslovil, hejtman mě v dané věci o jednání nepožádal. Až včera jsem dostal dopis od krajského náměstka pro dopravu. Osobně jsem se dnes na část dálnice okolo Sokolova byl podívat, mám pochybnosti, zda jde o klasický obchvat, ale jsem připraven o této věci dále jednat. Zadám mému úřadu, aby dále podrobněji analyzoval i ostatní části dálniční sítě včetně úseku okolo Sokolova, kde by občanům vyjmutí některých úseků mohlo pomoct a ulevilo se tak zatížení měst," zhodnotil dosavadní spolupráci s krajem ministr Ťok.

Návrh změny vyhlášky bude předložen do mezirezortního připomínkového řízení. "Kraje včetně toho Karlovarského jsou povinnými připomínkovými místy a budou mít možnost uplatnit připomínky a předložit pádné argumenty. Věřím, že tak hejtmanství ještě před volbami učiní a místo mediálních výroků a výzev na odstoupení ministra začne skutečně s dopravou jednat. Já osobně dohlédnu na to, aby se neopakovala situace z podzimu roku 2011, kdy byla vyhláška také v připomínkovém řízení, ale Karlovarský kraj tehdy zaspal a neuplatnil žádnou připomínku," hodnotí politováníhodné pochybení kraje Vildumetzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…