Vilgus (Zelení): Splnil se mi můj tajný sen

13.03.2018 22:43

V rámci pondělní návštěvy premiéra Andreje Babiše v budově karlínské Invalidovny došlo k dohodě o budoucnosti karlínské Invalidovny. Po 17 měsících vyjednávání získají Invalidovnu památkáři, které místní radnice celou dobu podporuje. Budova tak skončí v rukou těch, kteří se nejlépe postarají o její rekonstrukci a smysluplnou budoucnost.

Vilgus (Zelení): Splnil se mi můj tajný sen
Foto: Archiv Petra Vilguse
Popisek: Petr Vilgus, zastupitel Prahy 8

„Splnil se mi můj tajný sen. Městská část Praha 8 už od roku 2016 prosazovala, aby Invalidovna nebyla privatizovaná, ale aby zůstala v rukou státu. Vyjednával jsem se současným majitelem, Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jednal jsem také s Ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem s cílem najít organizaci, která by se o Invalidovnu důstojně postarala. To se nyní povedlo,” říká místostarosta Prahy 8 pro památkovou péči Petr Vilgus.

Místostarosta Vilgus 20. února 2018 požádal dopisem ministryni financí Alenu Schillerovou a ministra kultury Ilju Šmída o pomoc a o intervenci v této záležitosti. Zároveň ujistil vedení NPÚ, že nadále trvá podpora Prahy 8 k umístění této organizace v Invalidovně.

„Základem je, aby budova brzy ožila a stala se místem setkávání místních i přespolních. Jsme připraveni spolupracovat s Národním památkovým ústavem při přípravě budoucnosti Invalidovny. Těším se na setkání s paní ředitelkou NPÚ Goryczkovou, se kterou budeme mluvit o zpřístupnění Invalidovny už během této letní sezóny. Podporuji vizi, že se v Invalidovně potká několik forem využití,“ říká Vilgus.Místostarosta bude prosazovat využití pro účely výstavní (muzeum rakousko-uherské minulosti, vojenské muzeum, galerie se vztahem k období rakousko-uherské monarchie), galerijní (s odkazem na mistra české fotografie Josefa Sudka, který se v Invalidovně po zranění v 1. světové válce rekvalifikoval na fotografa) nebo vzdělávací (vysokoškolské pracoviště zaměřené na architekturu, restaurátorství nebo sochařskou a malířskou tvorbu).„V neposlední řadě je třeba myslet na to, aby tato památka skutečně žila. Aby lidé měli důvod ji často navštěvovat. Invalidovna by se měla otevřít karlínské a pražské občanské společnosti, měla by nabídnout prostor pro umělce všech oborů, pro školy i kroužky domu dětí a mládeže, pro drobný obchod a služby,” popisuje plány městské části Vilgus.

Praha 8 dlouhodobě usiluje o využití prázdných budov na jejím území. Radnicemj. jedná s majitelem Paláce Svět o prodeji této ikonické libeňské stavby do rukou silnějšího a odhodlanějšího investora. Podporuje také využití Mazutky na sídlišti Invalidovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.