Vilímec (ODS): Změny v rozpočtovém určení daní vrátí obcím a krajům stamiliony korun

22.11.2020 17:00

Senát ve čtvrtek v souvislosti s projednáváním zavedení paušální daně podpořil také změny v rozpočtovém určení daní, na základě kterého plynou příjmy z daňových výnosů obcím a krajům.

Vilímec (ODS): Změny v rozpočtovém určení daní vrátí obcím a krajům stamiliony korun
Foto: ODS
Popisek: Vladislav Vilímec

Senátoři konkrétně schválili návrh senátního hospodářského výboru, podle kterého dojde ke sjednocení propočtu podílů u všech sdílených daní z celého daňového inkasa. Zruší se tak některé změny prosazené v minulosti, které měly za následek celkovou nesrozumitelnost a nepřehlednost systému.

Podle senátora a předsedy senátního hospodářského výboru Vladislava Vilímce, který se problematice financování obcí a krajů dlouhodobě věnuje, to přinese do rozpočtů samospráv dodatečné zdroje ve výši minimálně půl miliardy korun.

„Zavedení institutu paušální daně se nyní muselo nutně promítnout do rozpočtového určení daní. V minulosti se zpřetrhala vazba mezi daňovým výnosem a místem, kde byl zisk skutečně vytvořen, a zůstal pouze umělý přerozdělovací systém podle počtu obyvatel, velikostních skupin obcí a jejich rozlohy. V souvislosti s tím došlo navíc k nelogickému navýšení podílu státu na úkor obcí a krajů. Současné projednávání umožnilo tento stav napravit. Obcím a krajům na základě této změny poplyne podle odhadu ministerstva financí dodatečných 700 milionu korun,“ uvedl po hlasování senátor a předseda hospodářského výboru Vladislav Vilímec. Ten současně přivítal ujištění ministryně financí, že tuto změnu podporuje.

„Již na výboru jsme dostali od paní ministryně ujištění, že se jedná o rozumný a odborně podložený návrh. Věřím proto, že s návrhem budou souhlasit i poslanci, kteří musí ještě tuto změnu potvrdit,“ doplnil senátor Vilímec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…