Vinklátová (SLK): Břidličný vrch na Českolipsku láká na lezení po ledu

10.11.2022 22:59 | Komentář

Zejména vyznavači takzvaného ledolezectví mají v oblibě Břidličný vrch – protáhlý zalesněný hřbet, který se vypíná do pětisetmetrové výše a nalézá se asi 1,5 kilometru východně od Horní Kamenice mezi údolími Pryského potoka a Kamenice na Českolipsku.

Vinklátová (SLK): Břidličný vrch na Českolipsku láká na lezení po ledu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Je to oblast, kterou znají zejména místní a lidé z okolí. A je to škoda. Rozhodně doporučuji vydat se do těchto míst právě třeba i na podzimní výlet,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Skalní stěny na severní straně Břidličného vrchu jsou celoročně vlhké a v zimě se na nich vytvářejí ledové krápníky a záclony, proto je v zimním období velmi vyhledávaný ledolezci. Zlézání skalisek je však povoleno pouze na severozápadní části území, a to výhradně na vodním ledu.

Po severním svahu kopce vede upravená lesní cesta, která se v nejvyšším místě přibližuje ke skalnatému okraji soutěsky Kamenice. Z tohoto místa je nádherný výhled na protější skalisko Pustého zámku. Na skalnatých svazích je možné občas zahlédnout kamzíky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Jak se nám mění politika aneb Zelenou má dnes progresivismus

22:01 Seďa (SOCDEM): Jak se nám mění politika aneb Zelenou má dnes progresivismus

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k útlumu politického boje