Vinklátová (SLK): Řadu venkovských stavení, která mají velkou historickou hodnotu, zachránili chalupáři

04.12.2020 5:34

Významnou historickou stavbou zapsanou v seznamu nemovitých kulturních památek je Tuláčkův statek, který se nalézá v obci Kruh u Jilemnice. Podle dostupných informací byl stavitelem usedlosti Jan Horáček, obchodník s plátnem, který na statku pěstoval len. Tkalcům z okolních statků poskytoval lněnou přízi a pak od nich vykupoval lněná plátna.

Vinklátová (SLK): Řadu venkovských stavení, která mají velkou historickou hodnotu, zachránili chalupáři
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Horáček působil v Kruhu jako rychtář, za něhož byla v roce 1792 postavena v obci první škola, která sloužila svému účelu až do výstavby další školy v roce 1886.

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

V roce 1886 se stal statek majetkem Josefa Tuláčka. Ten jej spravoval do roku 1930, kdy se novým vlastníkem stal Tuláčkův synovec Bohumil Kovář. Po válce byla usedlost zkonfiskována. Stala se majetkem fondu národní obnovy roku a poté místního národního výboru. Statek začalo využívat místní JZD; postupně chátral.

Záchranu znamenalo rozhodnutí profesora architektury Jana Sedláčka převzít objekt do správy Fakulty stavební a později Fakulty architektury ČVUT. Ta začala statek postupně rekonstruovat a v roce 1982 jej zkolaudovala.

„Řadu venkovských stavení, která mají dnes velkou historickou hodnotu, zachránili chalupáři. V tomto případě se záchrany ujala ČVUT. Bez jejich zájmu a zásahu by dnes možná statek nestál nebo byl v dezolátním stavu,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Po nové úpravě už areál není statkem, ale novým zařízením s nejvyšší technickou vybaveností. Při obnově usedlosti tak došlo nejen ke zhodnocení vzácného díla starých mistrů a řemeslníků, ale slouží vzdělávání vysokoškolských studentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.