Víška (ANO): Takový rozpočet nechceme

22.12.2014 14:58

Jedním ze zásadních bodů jednání zastupitelstva statutárního města Hradec Králové byl rozpočet na rok 2015. Neuralgický, důležitý a naprosto zásadní bod.

Víška (ANO): Takový rozpočet nechceme
Foto: ANO
Popisek: Václav Víška

Je třeba konstatovat, že rozpočet tak jak je navrhovaný, vykazuje přebytek. Je třeba si však také uvědomit, že tomu bylo i v minulých letech. Bohužel minulá léta také ukázala, že fiskální rok většinou končil ztrátou.

Při předkládání rozpočtu během jednání zastupitelstva jsme vystoupili a upozornili jsme na několik nejasností a diskrepancí, které je třeba vnímat jako předzvěst možných vícenákladů a hrozícího schodku.

Na co jsme tedy upozorňovali? Například na chybějící investiční prostředky v kapitole týkající se školství, ačkoliv víme, že na některých školách se bude zateplovat. Otázku investičních prostředků jsme chtěli také zdůvodnit. Předložili jsme podnět pro zdůvodnění rozpočtového výhledu na r. 2016 a 2017 v oblasti kapitálových výdajů v podkapitole investičního odboru, kde je uvedena položka 62,1 mil Kč a 84,12 mil. Kč. Troufáme si říci, že podobný výhled je podhodnocen. Aktuální rozpočet za rok 2014 činí 496 mil. Kč.

V rozpočtu je mnoho položek, které je třeba vysvětlit a zdůvodnit. Například máme na mysli například platby do firmy Letecké služby, Technické služby a platby směrem k oddílům výkonnostního vrcholového sportu.

Z uvedených tezí vyplývá, že naše další práce opozičních zastupitelů bude spočívat ve studiu platných smluv a dohod, bylo by dobré například detailně rozklíčovat položky příjmové stránky rozpočtu, kde se nachází příjmy např. od ISP, jídelny důchodců, Radnice. Výdaje spojené s provozem těchto subjektů byly dohledány ve výdajové části rozpočtu 2015 a z tohoto důvodu předpokládáme i možné příjmy do městského rozpočtu. Zároveň je naší snahou upozornit na potřebu auditů a zvýšené kontroly u mnoha subjektů, v nichž má město svůj podíl.

Tyto aspekty nás vedly k tomu, že jsme se vyjádřili explicitně proti podpoře navrhovaného rozpočtu. Protože předkládající nereagoval na naši výzvu o stažení návrhu kladným způsobem, vyjádřili jsme své přesvědčení tím, že jsme hlasovali proti takto navrženému rozpočtu na rok 2015.

Rozpočet byl pochopitelně přijat, avšak z naší strany bude probíhat další monitoring jednotlivých dílčích položek a budeme se ptát na věci, o nichž si myslíme, že měly být nastaveny jinak.

Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Předseda zastupitelského klubu
ANO Hradec Králové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…