Vitásková: Žádám ministra spravedlnosti o pomoc v boji s mafií

11.08.2016 13:33

Rozhodla jsem se napsat otevřený dopis ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, ve kterém žádám o jeho vysvětlení a osobní záruku, že řetězec orgánů činných v trestním řízení zpracovávající dokumenty Energetického regulačního úřadu nezahrnuje také nepovolané ruce, které by jich mohly zneužít.

Vitásková: Žádám ministra spravedlnosti o pomoc v boji s mafií
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Existuje hned několik dobrých důvodů, proč jsou vybrané regulatorní orgány v civilizovaných zemích nezávislé. Regulace v některých odvětvích se přímo dotýká činnosti politiků, nastavuje jí zrcadlo a už z principu je proto nepřípustné, aby dokonce i vláda měla přímou kontrolu nad někým, kdo má v kompetenci dozorčí činnost nad určitým segmentem trhu, ať energetickým či bankovním. Je Česká republika civilizovanou zemí? V poslední době o tom čím dál častěji pochybuji. Mám za sebou prvoinstanční kolečko u "nezávislé" justice a do činnosti mnou řízeného, nejen z principu, ale i ze zákona nezávislého úřadu nemalou měrou promlouvá účelové vyšetřování.

Vyvádění mých podřízených z práce v poutech a zabavování dokumentů plných neveřejných informací jsou už tak trochu mediálním koloritem. Přemýšlel ale někdo, co se se zajištěnými "důkazy" děje? Jen stěží si dokážeme představit, že by policejní kordon vtrhl do budovy Plodinové burzy, kde sídlí Česká národní banka, a šacoval jejím nejvyšším představitelům šuplíky. Ještě méně je potom představitelné, že by se tak dělo opakovaně a beztrestně. Nezávislost své centrální banky si dovolí zpochybnit jen málokterá vláda. Pokud by to udělala, čelila by skandálu v mezinárodním měřítku.

Nejsem centrální bankéřkou, ale podklady Energetického regulačního úřadu podléhají, nebo by alespoň podléhat měly, obdobnému stupni ochrany. Také naše rozhodnutí ovlivňují tok stovek miliard ročně. Jenomže tomu tak není. Kvůli vyšetřování celá řada osob disponuje dokumenty, například zápisy z porad vedení i jednotlivých oddělení, které dávají nahlédnout pod pokličku nejen regulační kuchyně.

Proto je zcela namístě dotaz, jaký okruh lidí přichází s informacemi do styku a jak s nimi tito lidé nakládají. Stupňující se tlak na Energetický regulační úřad, resp. na jeho nezávislost, je patrný již několik let. Mé snahy o omezení výdajů spojených se solárním boomem nebo nákladů distribučních společností přitom mohou přijít vniveč, pokud by někdo znal dotčená opatření v předstihu a mohl se na ně připravit.

Věřím, že nejvyšší gestor justice v České republice, ministr spravedlnosti, si je dobře vědom závažnosti celé problematiky a možných rizik spojených s vyšetřováním. Právě proto ho žádám, aby mi poskytl svou záruku nebo z titulu svých kompetencí zjednal nápravu.

Odkaz na dopis v původním znění naleznete zde.

S odpovědí pana ministra veřejnost seznámím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.