Vítek (Patrioti): Komu kape z vodovodních kohoutků "škvára"?

29.01.2015 10:42

Vodovody a kanalizace převzaly po roce 1989 zdarma obce od státu. Vybíraly peníze za vodu, ale také měly povinnosti se o vodovody starat. Je pravda, že po původním "majiteli" (socialistický stát) to za moc nestálo.

Vítek (Patrioti): Komu kape z vodovodních kohoutků "škvára"?
Foto: archiv
Popisek: Jiří Vítek, předseda pražských Patriotů

Nicméně naši navolení představitelé nechtěli žádné starosti (jako např. dodržování předpisů o životním prostředí apod) a tak hledaly jak se této "zátěže" zbavit a v mnoha případech na tom ještě slušně vydělat.Představitelé některých obcí se dnes chovají spíš jako zaměstnanci soukromých firem, než jako lidé hájící zájem spoluobčanů.

Zahraniční "vodovodní" fimy ostřílené legislativou EU věděly jak to chodí - že budeme muset vybudovat čističky (a že oni na to dostanou dotace), a obce vyděsily výší nákladů na čističky a ty to "raději" prodaly. V té tobě se zdálo, že "zmrazení" výše nákladů na vodu na např. 10 let bude postačující - ale skoro nikde to žádná "nástupnická" firma nedodržela. Privatizační obluzení nezasáhlo jen nás, byla to pandemie. Zásobování vodou zprivatizovali i v Berlíně. Tam se o to podělily dvě firmy – stará známá Veolia a RWE - za okolností povědomě podezřelých. Ale občané berlínští se nedali. Neudělali sice revoluci jako Bolivijci v Cochabambě, ale cíle také dosáhli.

V Berlíně už kamarádům nekape

V roce 2007 vznikla v Berlíně občanská iniciativa, která si dala za cíl rekomunalizaci zásobování vodou. Zorganizovali kampaň, která postupně sílila a zvyšovala tlak na politiky, soudně vyžadovali zveřejnění celé smlouvy.

Zástupci města se bránili, že by to představovalo vyzrazení obchodního tajemství. Ale někdo se našel, kdo smlouvu poskytl tisku a tisk plnil svou funkci a smlouvu otiskl a ukázalo se, jak je pro město nevýhodná, a už nebylo co tajit. Zároveň kampaň sebrala 280.000 hlasů pro vyvolání referenda, které v roce 2011 přineslo 660.000 hlasů pro deprivatizaci. Spotřebitelům bylo během roku 2013 vráceny poplatky za vodu ve výši 60 milionů euro, což se rovná 15 % snížení ceny, které se očekávají i v dalších letech. Ano, je to poněkud jiný způsob hospodaření s veřejnými prostředky, než na jaký jsme zvyklí u nás, ale ani v Německu to nejde bez tlaku zdola.

Odinstalování koncernů z peněžních toků za vodu proběhlo nejen v Berlíně, ale i v dalších městech Německa a velmi zajímavé, je, že to začalo přímo ve Francii. Češi to nevědí, proto se zatím nic neděje, ale že to je u nás nastaveno špatně to už ví skoro každý.

Autor je předsedou strany PATRIOTI ČR

Jiří Vítek

  • Patrioti ČR
  • místostarosta městské části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PATRIOTI- VOLBA PRO PRAHU

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce