Vítek (Patrioti): Pro mladé bestie je trest za vraždu maximálně 10 let a basta

11.08.2015 14:30

Mnozí se rozčilují, že za plánovanou a brutální vraždu bezdomovce hrozí mladistvým vrahům maximálně 10 let. Ano je to tak, těch 10 let je maximum v našem trestním řádu i kdyby jste zavraždil v 17 letech třeba sto lidí.

Vítek (Patrioti): Pro mladé bestie je trest za vraždu maximálně 10 let a basta
Foto: Archiv J. Vítka
Popisek: Jiří Vítek

Problém je, že náš právní systém prostě s takovými lidmi vůbec nepočítá a není na ně nijak nastavený.

V případě trestných činů spáchaných mladistvými (pachatelé, kteří dovršili věku 15 let, ale nepřekročili 18. rok svého věku) se v trestním řízení postupuje podle zákona o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy, který je speciálním zákonem vůči trestnímu zákoníku a trestnímu řádu. Pro trestní řízení s mladistvými tak v mnoha ohledech platí odlišná pravidla, než v případě trestního řízení s dospělými pachateli. Tresty, které mladistvým pachatelům hrozí, jsou podstatně mírnější, než, když se jedná o trestný čin, který spáchala osoba, která již dosáhla věku 18 let. Pro trestný čin spáchaný mladistvým se rovněž používá speciální termín, a to provinění.

Řízení ve věcech mladistvých 15-18 let

U mladistvých odnětí svobody nepodmíněné – lze je uložit jen tehdy, kdy by žádná jiná opatření nevedla k dosažení účelu zákona, tj. zejména k nápravě mladistvého. Oproti dospělým obviněným se trestní sazby snižují na polovinu, přičemž dolní hranice nesmí přesáhnout jeden rok a horní hranice 5 let odnětí svobody. Pouze v případech, kdy by dospělému pachateli mohl být uložen výjimečný trest, může být opatření odnětí svobody uloženo mladistvému až na 10 let. Toto trestní opatření se vykonává odděleně od dospělých odsouzených ve zvláštních věznicích pro mladistvé nebo alespoň ve zvláštním oddělení věznice.

Řešení: zvýšení trestu až na doživotí a snížení právní odpovědnosti u násilných trestných činů na 14 let věku.

Masakr na Columbine High School  se odehrál  20. dubna 1999 v Jeffersonu v Coloradu Dva náctiletí studenti, Eric Harris a Dylan Klebold , ve škole zastřelili dvanáct studentů a jednoho učitele a zranili dalších dvacet čtyři lidí. Po útoku oba spáchali sebevraždu. Masakr na Columbine High School je čtvrtým největším masakrem na americké škole v dějinách.

Mladistvý vrah z Lednice, který zabil ze žárlivosti, dostal nižší trest. Nižší trest uložil Vrchní soud v Olomouci mladistvému, který v Lednici na Břeclavsku zabil dvacetiletého přítele své bývalé dívky a pokusil se připravit o život i ji. Do vězení půjde na osm let a devět měsíců. Mladík vyrazil beranidlem dveře rodinného domu, v němž jeho někdejší přítelkyně spala. Osmnácti ranami loveckým tesákem s 23 centimetrů dlouhou čepelí usmrtil jejího nového přítele. Devatenáctiletou expřítelkyni vážně zranil, utržila sedm ran. Život jí zachránili lékaři.

Za brutální vraždu 9 let. Mladistvý pachatel měl podle spisu starostku napadnout v noci. Ženu nejdřív polil benzínem a zapálil. Když se snažila uhasit a zchladit před domem ve sněhu, doběhl ji a opakovaně udeřil sekerou. Žena podle obžaloby utrpěla mnohočetná poranění trupu, hlavy, rukou a také popáleniny prvního až druhého stupně na deseti až 12 procentech těla. Krajský soud v Hradci Králové poslal na devět let do vězení pro mladistvé vraha starostky Liberku.

Nezletilé bestie: Podle kriminalistů do muže kopali a tloukli ho. Do obličeje mu stříleli vzduchovou pistolí. Do očí ho mlátili boxerem. Do análního otvoru mu vrazili hůl, na genitálie použili nůžky a pak týranému muži skákali po břiše. Nakonec ho zapálili.  Oba jsou zatím obviněni z ublížení na zdraví s následkem smrti. Za to jim hrozí jen 5 let. Kriminalisté nyní řeší, zda trestný čin nepřekvalifikují na vraždu. Za to by mohli dostat 10 let.

Řízení ve věcech dětí do 15 let

Děti do patnácti let nejsou trestně odpovědné, tj. nemohou být stíhány za spáchání trestného činu. Pokud se dopustí jednání, které jinak nese znaky trestného činu, koná se řízení podle občanského soudního řádu (tedy nikoliv podle trestního řádu). V tomto řízení musí mít dítě opatrovníka (zpravidla jím je advokát). Pokud soud neupustí od uložení opatření, může dítěti uložit

  • dohled probačního úředníka
  • zařazení do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu ve středisku výchovné péče
  • ochrannou výchovu

Řešení: Snížení právní odpovědnosti u násilných trestných činů na 14 let věku.

Malí násilníci zavření ve "věznici pro děti" v Boleticích plánovali vraždu vychovatele a útěk. Vraždu chystal třináctiletý chlapec, který loni s kamarády ubodal nůžkami jednaosmdesátiletou Annu Otčenáškovou z Olešnice, a další chovanci. Pokud policie prokáže, že děti skutečně plánovaly vraždu, žádný další trest jim nehrozí. Jako nezletilé nejsou trestně odpovědné a mohou být nejhůře umístěny do speciálního výchovného zařízení, ve kterém už jsou. Nečekají je ani žádné kázeňské tresty v rámci ústavu. "Těmto dětem už vlastně nelze nic zakázat, protože zde mají ten nejpřísnější možný režim. Nejvýše mohou přijít o vycházku s vychovateli, kterou dostávají jako odměnu za slušné chování.

Jiří Vítek

  • Patrioti ČR
  • místostarosta městské části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…