Vítek (Patrioti): Schengen končí, tak už se proberte a hlídejte hranici

26.06.2015 6:35

Hlídáme hrdě vzdušný prostor na Islandem, ale svoji vlastní hranici si uhlídat nemůžeme, nejsou lidi a ani politická vůle. Už teď jsme tři roky pozadu, přesto řešení existuje.

Vítek (Patrioti): Schengen končí, tak už se proberte a hlídejte hranici
Foto: archiv
Popisek: Jiří Vítek, předseda pražských Patriotů

V současné době máme na hranici s Německem ( 810 km), Rakouskem (467km) a Slovenskem (251 km) přibližně 500 policistů nebo členů cizinecké policie. Tedy velmi zjednodušeně jeden policista na tři kilometry. Přestože některým obcím na hranicích už dlouhodobě kriminalita ničí život, ať už jde o dovoz českého pervitinu, krádeže aut nebo vloupání, nedošlo v posledních letech k žádným zásadním krokům k ochraně státní hranice.

Je asi všem asné, že při zavedení klasických hraničních přechodů, zachytíte minimum závadových osob a jde jen o takovou kosmetickou "zklidňovačku" pro veřejnost,aby mělo smysl něco v této věci dělat, je třeba hlídat lesní cesty, chodníky, stezky atd.

Odhad ředitele cizinecké policie na kvalitní ochranu státní hranice je potřeba přibližně pěti tisíc mužů a žen v uniformě. Bohužel v současné době je prostě nereálné vyškolit psovody, jazykově schopné zaměstnance, výstavět nové služebny, zaměstnanecké ubytovny - byty, nebo nakoupit vozidla a jinou mobilní techniku.

V případě, že by se vláda nakonec rozhodla k tomuto kroku, tak už teď je tři nebo čtyři roky pozadu. I tak by měla už začít tvorba koncepce a někdo by se měl jít učit do Polska k pohraniční stráži, jak má skutečně fungovat ochrana hranic.Poláci jsou dnes jednoznačně tím nejlepším učitelem, díky hranici s Ukrajinou.

Určitým východiskem s velkou úsporou peněz je aktivní spolupráce se státy kde je riziko nechtěného přechodu hranic největší. Tedy rozparcelovat si hraniční prostor se sousedním státem, vytvořit jednotné velení, komunikační kanály, ale také změnit legislativu... "My hlídáme tyhle 3 kilometry a my zase tyhle apod". Dalším pozitivním aspektem by byla i jistá možnost zvýšit zaměstnanost v kraji, především u mladých mužů a dívek.

Potřebná půl miliarda ročně se dá šmahem odebrat všem těm neziskovým organizacím, které už se klepou na příliv imigrantů a mají tuto "pomoc" spíše jako velmi dobrý byznys plán. Takže není třeba navyšovat astronomicky rozpočet.

V případě namátkových kontrol na přechodech si prostě musíme říci, že těch pár minut zdržení na hranicích za to opravdu stojí! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině